KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

29. Oktobar - Svjetski dan oboljelih od moždanog udara

Utorak 20. okt/lis 2015.

Bolesti koje  se često javljaju i  imaju vidne posljedice ne samo na oboljelog nego i na njegovu okolinu....danas se obilježavaju na svijetskom nivou. Jedna od takvih je i Moždani udar (apoplexio cerebri), u narodu poznat kao „ŠLAG" . Moždani udar je zdrastveni, ali i socijalni problem, kako pojedinca tako i njegove okoline, ali i šire društvene zajednice.

29. Oktobar se u svijetu  obilježava kao dan oboljelih od moždanog udara.    

 Danas je moždani udar  i pored  dijagnostičkih i terapeutskih napredaka u medicini,  na drugom mjestu uzroka smrtnosti u svijetu,  invaliditeta , ali i  demencija. Rizik obolijevanja  od moždanog udara se povečava sa godinama , mada  prema  podacima u svijetu, danas 49% oboljelih od moždanog udara  su  osobe mlađe  i srednje životne dobi, a može se javiti i kod djece. Rizik obolijevanja od moždanog udara osim  životne dobi i genetske predispozicije povečavaju, postojanje  visokog krvnog pritiska, šećerna bolest, povišena masnoća u krvi,  upotreba   različitih psihoaktivnih supstanci, gojaznost , fizička neaktivnost, ali i okruženje življenja, sa  različitim stresogenim faktorima. Današnji  način življenja globalno u svijetu ima za posljedicu da je svaka  šesta osoba u svijetu potencijalno u riziku da dobije  moždani udar.  Svake godine u Evropi se desi novih 150 000  oboljelih od moždanog udara, ukupno oko 1,3 miliona  godišnje. U svijetu ukupan broj obljelih od moždanog udara se procjenjuje na  15   miliona. Koliko je to skupa  bolest, potvrđuje  podatak da u Evropi  godišnje troškovi liječenja oboljelih iznose  64 biliona Eura, jer  osim bolničkog liječenja, oboljeli zahtijevaju dugi period rehabilitacije, posebno fizikalne,  govorne i okupacione terapije. Moždani udar se može spriječiti u oko 40% slučajeva  prije svega zdravim načinom života i liječenjem  već postoječih faktora  rizika...Ali i pored svega, moždani udar pokazuje porast incidencije i ukupne prevalencije posebno u zemljama u razvoju, gdje spada i BiH. Analizirajući   broj oboljelih od moždanog udara u regionu Sarajevo, dobili smo podatak da moždani udar u našem području ima tendenciju rasta, kako ishemični tako i hemoragični, sa  blagom predominacijom  žena u odnosu na muškarce, ali i sa pomjeranjem prema mlađoj dobi. Primjenom trombolitičke terapije i mi nastojimo smanjiti  invaliditet oboljelih, a sa druge strane se zalažemo za započinjanje  rane rehabilitacije   u prvim satima nakon  udara, kako bi oporavak bio kraći i bolji.

KAKO  ĆEMO  OBILJEZITI    OVAJ  DAN -  29 OKTOBAR
Ove godine  se  29.oktobar obilježava sa akcentom na Moždani udar kod žena.

Na neurološkoj klinici  imamo sedmično  savjetovalište za one koji su imali  moždani udar, a to je utorkom u terminu  od 9:30  do 11h.   

Prevencija je najbolji način da se spriječi nastanak bolesti. U tom kontestu želimo djelovati preventivno,  kako za one koji nisu imali, tako i za one koji su već imali moždani udar, jer se isti može  ponoviti.                                                                                                                                              

 Stoga ćemo ovogodišnji svjetski  dan oboljelih od moždanog udara obilježiti na našoj klinici  27. oktobra (utorak) 2015. godine u 10h, kada  imamo savjetovalište za naše pacijente sa moždanim udarom.                                                                                                                                                                

Uz pregled, toplu riječ, čaj, te savjete, dijelit  ćemo našim pacijentima   BROŠURE – kako da prepoznaju simptome moždanog udara,   te ih  upozoriti da je to hitno stanje, da se čim prije jave ljekaru kako ne bi izgubili dragocjeno vrijeme i  da je vrlo važno započeti  rehabilitaciju čim prije. Dati im savjet kako dalje...da uzimaju lijekove ...da se isti  ne ponovi, jer može  se ponoviti ...pa „BOLJE SPRIJEČITI  NEGO  LIJEČITI"

Pozivamo Vas da nam se pridružite 27.oktobra 2015. u 1oh u prizemlju Neurološke klinike.

KCUS
KCUS - Četvrtak 19. jul/srp 2018.
KCUS nabavio aparat za terapijsku hipotermiju
KCUS - Utorak 17. jul/srp 2018.
Poništenje oglasa medicinski tehničar – gipser
KCUS - Srijeda 11. jul/srp 2018.
11.JULI DAN ŽALOSTI ZA SVE DOBRE I ČESTITE LJUDE
Objavljeno 18.7.2018 u 09:00
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 11 beba, od toga 5 dječaka i 6 djevojčica. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 189 pacijenata. U internističkoj ambulanti 72, a u hirurškoj ambulanti 117 pacijenata.