KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Utorak 19. sep/ruj 2017.

U gostovanju na Face televiziji, kod Senada Hadžifejzovića, prof.dr.Ismet Gavrankapetanović iznio je niz kleveta i optužbi na generalnu direktoricu prof.dr.Sebiju Izetbegović, što ovim putem želimo dematirati.

Naime, prof.Gavrankapetanović kazao je da svi ljekari koji odu s KCUS i imaju neki „problem" s generalnom direktoricom, odjedanput imaju problem s državom, te bivaju izloženi različitim vrstama „progona". Ova tvrdnja je potpuno netačna. Problemi koje ljekari koji su otišli imaju jesu problemi s nemogućnošću izlaska po tri ili četiri sata ranije s KCUS, problemi rada u privatnoj i javnoj praksi istovremeno, problemi upućivanja pacijenata sa KCUS na liječenje u privatnu praksu, problemi zarađivanja više desetina KM od KCUS, a pri tome ne dolaska u dežure, nepostojanja viška radnih sati i veoma mali broj operativnih zahvata sa iznimno dugim listama čekanja, običnih pacijenata koji nemaju novac za privatnu praksu.

Svi ovi problemi su isti oni koje ima i sam prof.dr.Gavrankapetanović.

Istina, postoje i ljekari koji su s KCUS otišli jer imaju velika kreditna zaduženja za klinike i ordinacije koje su privatno otvorili, te se žele poptuno posvetiti radu u privatnoj praksi. Svi ljekari koji su otišli, otišli su svojevoljno.

Prof.dr.Ismet Gavrankapetanović kazao je da je savjete tražio od Reisul - uleme, Husein ef.Kavazovića, koji ga je uputio predsjedavajućem Predsjedništva BIH, g.Bakiru Izetbegoviću. Uistinu ne razumijemo ovakav postupak, a s obzirom da prof. Ismet ni na koji način nije nadležan razgovarati u ime KCUS, a pogotovo ne o stvarima koje on navodi da su bile predmet razgovora. Prvi put čujemo da je prof. Ismet skupljao novac za rukavice i slične potrepštine, za potrebe operacija i liječenja na KCUS. Vrlo vjerovatno je da je to radio, ali za potrebe svoje privatne ordinacije. Ne razumijemo koliki problem prof.Ismet vidi u KCUS da „interveniše" kod vrha države i kako on to kaže „moli" za pomoć. O radu i situaciji najbolje svjedoče zadovoljni pacijenti, smanjene liste čekanja, veliki broj operativnih zahvata na dnevnoj osnovi, smanjen dug i izlazak iz finansijske krize, izgradnja i opremanje klinika i poboljšanje općeg ambijenta za boravak pacijenata, te niz drugih pozitivnih promjena. Ako su ovo bili razlozi odlaska kod najvišeg duhovnog poglavara i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, onda razumijemo, jer one koji rade treba i pohvaliti.

Prof.dr. Ismet Gavrankapetanović ističe svoje ljudske i vjerske obaveze, te ga podsjećamo da u okviru tih obaveza treba prije svega voditi računa o najugroženijim kategorijama stanovništva, odnosno bolesnicima. Svoj lik i djelo prof.Gavrankapetanović prikazuje kao izuzetno moralno i bez mrlje, te ga kao velikog „moralistu" pitamo zašto je svakodnevno radio zloupotrebe radnog vremena i obaveza, odlazeći s Klinike kad god mu se prohtjelo? Zašto su tako duge liste čekanja na operativne zahvate na Klinici kojom je rukovodio 19 godina? Zašto nikada nije tražio nikakvu opremu ili bolje uvjete za uposlenike, za koje kaže da se od stida borio, tražeći pomoć na različitim mjestima? Zašto je veliki zagovornik privatne prakse, kad je svjestan da je ovo prostor za manipulacije i zloupotrebe? Zašto je upućivao pacijente s KCUS na „savjetovanje" u svoju privatnu ordinaciju? Na koji način je prof.Ismet imenovan na funkciju šefa Klinike prije 19 godina, i s kojim referencama je smjenio tada uvaženog profesora? Da li je moguće da jedan čovjek stigne besprijekorno raditi svoj posao na Klinici, u privatnoj ordinaciji, te predavati na niz fakulteta, istovremeno?

Strah i maltretiranje ne podnosi niti jedan čovjek, te ponovo podsjećamo na vrijeme imenovanja prof.Ismeta na funkciju šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS. Hoće li to prof. Ismet da kaže da je u vrijeme kada je imenovan, a i nakon toga u okviru svog mandata, prof.Ismet širio isključivo lijepe emocije? O tome dovoljno govori činjenica da su danas svi ljekari, osim istaknutih pet/uključujući i prof. Ismeta samog/, stali na stranu KCUS i svojih kolega. Podsjećamo da su svi ljekari, koji su održali press konferenciju nedavno u parku, te dali podršku prof.Gavrankapetanoviću, oni koji imaju privatnu praksu te se strogo protive ukidanju iste.

Prozivke o školovanju i poznavanju jedni drugih su u najmanju ruku ispod svakog nivoa profesionalne etike, za koju prof.Ismet tvrdi da se zalaže. Ako prof.Gavrankapetanoviću nije stalo do fotelje, nego do profesionalne etike, čemu onda ovakvi nastupi u javnosti? I zašto prof.Gavrankapetanović nije pozivao na titule i školovanje u vrijeme kada je kao docent, zarad „moralnih vrijednosti", smjenio istaknutog profesora, koji je i danas svojim djelom uzor svim ortopedima i traumatolozima?

Iznošenje ličnih podataka pacijenata i uposlenika u javnost je protivno Zakonu, te će KCUS kao najstarija i najveća ustanova podnijeti tužbu i po ovom osnovu. Zaštita naših pacijenata i poštivanje njihovih prava je prioritet koji se mora poštovati u KCUS.

Navodi o visini plaća generalne direktorice, kao i njenih saradnika, su apsolutno netačni. Naime, po dolasku na ovu funkciju prof.dr.Sebija Izetbegović, smanjila je plaće svim direktorima disciplina, kao i sebi lično, što nije uradio niti jedan prethodni direktor.

Također, u vrijeme kada je prof.dr.Izetbegović bila na funkciji direktorice Discipline za ginekologiju, akušerstvo i pedijatriju, prof.dr.Ismet Gavrankapetanović bio je direktor Discipline za nauku i nastavu, direktor Instituta za NIRR, šef klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS i šef Dječijeg odjela Klinike za ortopediju i traumatologiju.

Ni tada, kao ni danas, prof.dr.Izetbegović nije imala plaću 6.000 ili 7.000 KM, niti je bila „zlatni menadžer" u mandatu brata prof.dr.Ismeta Gavrankapetanovića. Plaća prof.dr.Izetbegović je i u vrijeme dok je obnašala funkciju direktorice Discipline za ginekologiju, akušerstvo i pedijatriju bila niža od tadašnje plaće glavne sestre KCUS, o čemu postoje jasni pisani dokazi.

Prof.Gavrankapetanović govori da se protivio postojanju tzv.zlatnih menadžera, u vrijeme kada je njegov brat prof.dr. Faris Gavrankapetanović, bio generalni direktor KCUS. Zašto prof.Ismet nije tada „ustao" i borio se za pravdu? Zašto je šutio sve ove godine, kada je toliko moralan i kada su mu kolege i pacijenti na prvom mjestu? Možda zato što je baš u to vrijeme prof.Ismet obnašao i po tri šefovske funkcije, te s tim u skladu primao tri plaće. Posjedujemo pisane dokaze da je prof.dr.Gavrankapetanović iznio niz neistina po pitanju visine svoje plaće, te ističemo da je bilo perioda dok je njegov brat bio na čelu KCUS, kada je njegova plaća iznosila 5.000KM. Neistine koje je prof.dr. Ismet Gavrankapetanović iznio vezano za visinu plaće direktorice morati će dokazati i objasniti nadležnom Sudu.

Visina plaća i prihodi koji su ostvarivani u vrijeme mandata prof.dr. Farisa Gavrankapetanovića danas su predmet Tužilaštva, te će istina biti prezentirana javnosti.

No i uprkos svemu navedenom, prof.dr.Ismet Gavrankapetanović nije smijenjen s funkcije šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju, već mu je istekao mandat, nakon 19 godina obnašanja ove funkcije. U međuvremenu se radilo na sačinjavanju prijedloga novog Ugovora. Postavlja se pitanje da li osoba koja radi protiv ustanove u kojoj zarađuje plaću, te širi klevete o kolegama i unosi nemir među pacijente, zaslužuje biti na čelu Klinike?

Prof.dr.Ismet Gavrankapetanović iznio je niz neistina i vezano za primopredaju prostorija i dužnosti. Po logici prof.Ismeta bilo koji građanin može ući u KCUS, zaključati neku od soba, te tvrditi da na to ima puno pravo.

Klevete koje je prof.Gavrankapetanović iznio vezano za navodne ucjene, bez ikakvog validnog dokaza, direktno štete ugledu KCUS i prof.dr.Sebiji Izetbegović, zbog čega će prof.dr.Izetbegović podnijeti tužbu nadležnim organima.

 

KCUS
KCUS - Utorak 19. sep/ruj 2017.
SAOPĆENJE ZA JAVNOST
KCUS - Ponedjeljak 24. apr/tra 2017.
Osigurano besplatno liječenje pacijenata u Turskoj
Klinika za dermatovenerologiju - Četvrtak 09. okt/lis 2014.
Thyroglobulin Antibodies in Patients with Skin Disorders
Psihijatrijska klinika - Četvrtak 26. sep/ruj 2013.
Prevencija samoubistva
Klinika za infektivne bolesti - Subota 27. jul/srp 2013.
Svjetski dan hepatitisa 2013.
Klinika za dermatovenerologiju - Utorak 26. mar/ožu 2013.
Alopecia Areata – Tretman Options
Klinika za dermatovenerologiju - Petak 22. mar/ožu 2013.
SVRAB/ SCABIES/ ŠUGA
Arhiva vijesti
2013 po mjesecima: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12
2012 po mjesecima: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12
2011 po mjesecima: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12
2010 po mjesecima: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12
2009 po mjesecima: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12
2008 po mjesecima: 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12

Objavljeno 20.8.2018 u 00:00
U toku proteklog vikenda u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 27 beba, od čega 15 dječaka i 12 djevojčica. - U toku proteklog vikenda u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 459 pacijenata. U hirurškoj ambulanti 172, a u internističkoj 287 pacijenata.