KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Druženje uposlenika KCUS -Prezentirani značajni pomaci u radu

Srijeda 03. jan/sij 2018.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu održano je polugodišnje druženje uposlenika, u okviru kojeg su uposlenici u potpuno opuštajućem ambijentu razgovarali o aktuelnim dešavanjima, međusobno razmijenili radna iskustva, te su im prezentirani rezultati rada za proteklih šest mjeseci.

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Sebija Izetbegović, kazala je da je ovo dobar način  da se uposlenici međusobno bliže upoznaju, razgovaraju o svim pomacima, ali i onome na čemu se treba prioritetno raditi.

 „KCUS je ustanova sa 3.397  uposlenika, a ovakvim okupljanjima doprinosimo kolegijalnosti i stvaranju bolje radne atmosfere. Nastojimo dati pažnju svakom pojedinom uposleniku, jer svako ima svoj dio odgovornosti i obaveza, od čijeg ispunjenja zavisi funkcioniranje najveće zdravstvene ustanove u BiH. " , istakla je prof.dr.Izetbegović.

Prof.dr. Izetbegović naglasila je da KCUS želi brže i kvalitetnije pružiti zdravstvenu uslugu za pacijente, skratiti put od trenutka kad se pacijent razboli do konačnog izlječenja, poboljšati uslove rada i plaćanja svih uposlenika, te sprovoditi strateške edukacije.

„ Radimo na strateškom zanavljanju opreme, što se do sada nije radilo. Kontinuirano ćemo vršiti reorganizaciju u cilju ostvarivanja boljih efekata poslovanja. U januaru 2016. godine KCUS je imao 3.637 uposlenih, a u ovom trenutku imamo 3.397 uposlenih. U januaru 2016. godine Kabinet generalnog direktora imao je 22 uposlenika, oni su imali devet direktora disciplina, 58 organizacionih jedinica i 553 šefa. Moj kabinet ima samo šest uposlenika, osam direktora disciplina, 43 organizacione jedinice i 342 šefa. Smanjenjem broja članova kabineta ostvarene su uštede na godišnjem nivou od 600 hiljada KM", kazala je Izetbegović.

Prof dr.Izetbegović istakla je da je u Klinički centar primljeno 50 ljekara specijalista. 

"Primljeno je 45 specijalizanata i 46 medicinskih sestara. Dugovanja po osnovu sudskih sporova iznosila su 4 miliona. Obaveze su na kraju 2015. godine iznosile blizu 100 miliona KM, a obaveze na današnji dan iznose 35 miliona KM", navela je direktorica KCUS-a.

Prof.dr.Izetbegović kazala je da je novi menadžment naslijedio stare aparate:

1.   Dva magneta iz 2005. godine;

2.    CT aparat nabavljen 2009. godine;

3.    LINAC aparat iz 2004. godine.

Postavlja se pitanje da li je opravdano ulagati u tako staru opremu.

Dodala je da menadžment stalno provodi kontrole u cilju ostvarivanja ušteda.

"Radimo na striktnom poštivanju finansijskog plana, povećanju prihoda domicilnog i ostalih zavoda, racionalizaciji troškova materijala, upućivanju pacijenata na prethodnu obradu u registrovanim ustanovama", rekla je prof.dr. Izetbegović.

Prije dvije godine uz  saglasnost s Ministarstvom zdravstva KS urađena je reorganizacija KUM-a. 

"Opća bolnica nije radila urgentne usluge, dok je kod nas troje specijalista radilo svakodnevno. Ovim dogovorom pokušali smo ravnomjerno rasporediti posao i spriječiti pojavljivanja medicinske greške", istakla je prof.dr.Izetbegović. 

Prof.dr.Izetbegović kazala je da je u planu i izgradnja Klinike za opću i abdominalnu hirurgiju u Centralnom medicinskom bloku, a ovaj projekat realiziraće se u saradnji s Općinom Centar. 

"Stvaraćemo uslove za izgradnju parking prostora za uposlenike KCUS, pacijente i okolne stanare. Trebalo bi da napravimo obdanište za djecu uposlenika. U planu nam je i moguća organizacija uz formiranje prostora obdaništa za djecu uposlenika" , rekla je prof.dr. Izetbegović.

Druženje uposlenika KCUS organiziraće se  i u narednom periodu, dva puta godišnje. 

KCUS
KCUS - Utorak 14. aug/kol 2018.
Uskoro otvaranje dnevne onkološke bolnice KCUS
KCUS - Petak 03. aug/kol 2018.
SAOPĆENJE ZA JAVNOST
Objavljeno 1.8.2018 u 10:22
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 15 beba, od toga 8 dječaka i 7 djevojčica. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledana su 203 pacijenta. U internističkoj ambulanti 82, a u hirurškoj ambulanti 121 pacijenta.