KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

KCUS jedini u Kantonu Sarajevo pruža usluge dijagnostike gama kamerom

Srijeda 09. aug/kol 2017.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu trenutno je jedina ustanova na području Kantona Sarajevo koja pruža uslugu dijagnostike gama kamerom, te se na Klinici za nuklearnu medicinu dnevno uradi oko 20 različitih scintigrafijskih analiza.

Scintigrafija se vrši u svrhu procjene funkcionalne rezerve određenog  organa, odnosno da li je i u kojoj mjeri određeni organ oštećen. Zahvaljujući scintigrafiji dolazi se do informacija kako određeni organ radi, odnosno kakva je njegova funkcija.

Gama kamera koristi se za snimanje unutrašnjosti ljudskog tijela, pomoću radionuklida, te je ovaj nalaz izuzetno bitan prilikom otkrivanja različitih oboljenja.

Iako se i KCUS, zbog povećane upotrebe dijagnostičkih aparata, suočava sa određenim zastojima i kvarovima u svakom momentu se prevazilaze ovi problemi kako pacijenti ne bi ispaštali uslijed prethodno nagomilanih dugova i nepravilne raspodjele poslova u ustavama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite.

Na Klinici za nuklearnu medicinu radi se u povećanom kapacitetu, kako bi svi pacijenti dobili neophodne analize.

 

KCUS
KCUS - Utorak 22. maj/svi 2018.
Novi MRI aparat zvanično počeo raditi
Objavljeno 14.5.2018 u 08:18
U toku proteklog vikenda u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 26 beba, od čega 14 dječaka i 12 djevojčica. - U toku proteklog vikenda u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 411 pacijenata. U hirurškoj ambulanti 271, a u internističkoj 140 pacijenata.