KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

KCUS pruža podršku ženama oboljelim od karcinoma dojke: Urađena prva rekonstrukcija korištenjem TIO2 MESH BRA IMPLANTATA

Utorak 06. feb/vel 2018.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu aktivno radi na pružanju podrške i pomoći ženama oboljelim od karcinoma dojke.  Ova zdravstvena ustanova  podržava  sve aktivnosti i projekte koji za cilj imaju dizanje svijesti o ovom oboljenju.

Posebnu pažnju  zavrijeđuje  izgradnja samopouzdanja i osjećaja  ženstvenosti kod pacijentica, nakon odstranjenja dojke i sprovedenih onkoloških terapija. Na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS radi se na razvijanju estetske hirurgije, s posebnim akcentom na rekonstrukciju dojke.

Prošle sedmice je na ovoj Klinici urađena obostrana rekonstrukcija četrdesetčetverogodišnjoj pacijentici, koja je prethodno operisala karcinom dojke. Rekonstrukcija je izvršena korištenje silikonskih implantata kombiniranim sa TIO2 mesh BRA implantatima, koji su po prvi put korišteni u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima šefice Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, prof.dr.Sanele Salihagić, rekostrukcija dojke presudna je u vraćanju samopouzdanja i osjećaja ženstvenosti kod pacijentica.  

„Pacijentici je urađena fazna rekonstrukcija dojke. Prije nekoliko mjeseci uradili smo mastektomiju, nakon čega je pacijentici stavljen ekspander. Uz pomoć ekspandera  postigli smo potrebni  volumen. S obzirom da je pacijentica željela da ukloni svaki mogući rizik, urađena je profilaktična subkutana mastektomija na drugoj dojci tzv."nipple sparing" mastektomija. Nakon toga je završena rekonstrukcija , ugradnjom silikonskog implantata u obje dojke.  Ono što je posebno interesantno jeste da je po prvi put na našem tržistu pri rekonstrukciji korišten tzv. TIO2 mesh BRA implantat, kombiniran sa slikonskim implantatom, koji pokazuje odličnu biokomplatibilnost i novija je metoda u rekonstrukciji dojke. TIO2 mesh BRA poboljšava kvalitet tkiva rekonstruisane dojke, jeftinija  je alternativa mnogo skupljem acelularnom dermalnom matriksu, kao i uspješna alterantiva korištenju vlastitog mišićnog tkiva, što znatno olakšava postoperativni oporavak " – kazala je prof.Salihagić.

Prof.Salihagić naglasila je da se u KCUS redovno sprovode edukacije ljekara i medicinskog osoblja, te da se na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju rade najkompliciraniji operativni zahvati.

„Potpuno smo spremni zadovoljiti izuzetno visokim zahtjevima iz oblasti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Interne edukacije se rade svakodnevno, jer mi težimo biti tim koji će svoja znanja i iskustva  prenositi mlađim kolegama. Veliki broj zadovoljnih pacijenata najbolji je pokazatelj našeg rada. Zahvalni smo menadžmentu KCUS na ukazanoj podršci za stručno usavršavanje, ali i unaprjeđenje klinike"– navela je. 

KCUS
KCUS - Četvrtak 15. feb/vel 2018.
ŠIRENJE NEISTINA O KCUS
KCUS - Četvrtak 01. feb/vel 2018.
KCUS dobio značajno priznanje
KCUS - Četvrtak 25. jan/sij 2018.
Hematološki bolesnici KCUS u novom prostoru CMB
Objavljeno 16.2.2018 u 08:35
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 11 beba, od toga 4 dječaka i 7 djevojčica. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 210 pacijenata. U internističkoj ambulanti 93, a u hirurškoj ambulanti 117 pacijenata.