KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom porođaju

Petak 17. nov/stu 2017.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Na Klinici za pedijatriju obilježen Međunarodni

dan svjesnosti o prijevremenom porođaju

 

U povodu obilježavanja 17. novembra Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom porođaju Udruženje prijevremeno rođene djece "Zvjezdice" FBiH, posjetili su Odjel neonatalne njege na Klinici za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Članovi Udruženja u posjetu su došli sa djecom, a u okviru druženja dijelili su međusobna iskustva i kroz razgovor sa ljekarima ovog Odjela podsjetili na značaj podrške i razumijevanja medicinskog osoblja. Druženju su prisustvovali i generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović, direktor Discipline za zdravlje djeteta, prof. dr. Edo Hasanbegović, te šefica Odjela 1 Pedijatrijske klinike 2, prof. dr. Suada Heljić i glavna sestra KCUS mr. dr. Ernela Eminović.

Generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović izrazila je zadovoljstvo posjetom članova Udruženja i djece, te istakla da će KCUS i ubuduće podržavati i njegovati ovu saradnju.

„KCUS je ustanova tercijarnog nivoa u kojoj rade izuzetno edukovani i stručni doktori, koji znaju raditi svoj posao. Mi se trudimo da posvetimo maksimalnu pažnju bolesnicima. Za zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo izdvaja se 360 miliona KM. Pitanje je kako se taj novac troši. Smatramo da se on ne troši dobro i da je potrebno sprovesti reformu zdravstva", rekla je prof. dr. Izetbegović.

Prof. dr. Suada Heljić održala je i kratku prezentaciju u povodu Svjetskog dana prematuriteta, ukazujući na značaj rada Udruženja te saradnje koju roditelji imaju sa Pedijatrijskom klinikom.

„Veoma me raduje današnje druženje i izuzetno sam zahvalna na ovoj posjeti. Našim malim zvjezdicama iskreno želim da dosegnu zvijezde, odrastu u dobre ljude i postanu ono što žele. Ovoj djeci treba veća pažnja društva, a roditeljima podrška. Ja odlazim u penziju, ali iza mene ostaje plejada odličnih doktora koji znaju da rade svoj posao. Želim naglasiti da dolaskom novog menadžmenta na ovoj Klinici nikad ništa nije falilo od materijala za njegu bolesnika. To moram reči jer svakodnevno u medijima slušam neistine da na KCUS nešto fali od materijala– kazala je prof. Heljić u svom obraćanju.

Prema riječima prof. dr. Ede Hasanbegovića, ova djeca rođena su prijevremeno i težila su svega oko 500 grama.

„Naša intenzivna njega najbolja je u regionu. Klinika za pedijatriju je referalni centar i kod nas se liječe djeca iz cijele BiH", naveo je prof.dr. Hasanbegović.

Hajrija Subašić, predstavnica Udruženja kazala je da su izuzetno zahvalni ljekarima i medicinskom osoblju na ukazanoj pažnji tokom boravka njihove djece, te da su im savjeti i razumijevanje bili veliki oslonac.

„ Moja Hatidža sada ne bi bila ovdje da nije bilo vas. Ona je rođena sa pet i po mjeseci. Ne mogu zaboraviti koliko su mi ovi ljudi ovdje pomogli. Dolazimo i Zeničko-dobojskog kantona i tamo u bolnicu moramo donijeti pelenu, a ovdje nisam trebala ništa", poručila je Hajrija.

PRESS KCUS

KCUS
KCUS - Utorak 14. aug/kol 2018.
Uskoro otvaranje dnevne onkološke bolnice KCUS
KCUS - Petak 03. aug/kol 2018.
SAOPĆENJE ZA JAVNOST
Objavljeno 1.8.2018 u 10:22
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 15 beba, od toga 8 dječaka i 7 djevojčica. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledana su 203 pacijenta. U internističkoj ambulanti 82, a u hirurškoj ambulanti 121 pacijenta.