KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Održan 4.Oftamološki oktobarski simpozij

Petak 27. okt/lis 2017.

U Sali Instituta za NIR KCUS danas je u organizaciji  KCUS, Klinike za očne bolesti KCUS i Instituta za NIR, održan 4.Oktobarski oftamološki simpozij.

Simpozij je okupio veliki broj eminentnih stručnjaka iz BiH i regiona, a teme ovogodišnjeg Simpozija su „Neurooftamologija"  i  „Uveitisi".

Otvaranju Simpozija prisustvovao je i direktor Hirurških disciplina KCUS, prof.dr.Dželaludin Junuzović, koji je pozdravio  učesnike i zaželio im doborodšlicu u KCUS.

„Klinički centar Univerziteta u Sarajevu radi mnogo na edukaciji i stručnom usavršavanju svojih uposlenika, a održavanje naučnih skupova najbolji je način razmjene znanja i iskustava uposlenika KCUS sa kolegama iz BiH i ostalih zemalja. Oktobarski oftamološki simpozij iz godine u godinu okuplja sve veći broj stručnjaka iz ove oblasti, te zasigurno predstavlja ozbiljan naučni skup, u okviru kojeg se otvara mogućnost naučnog i stručnog usavršavanja, te upoznavanje sa savremenim metodama liječenja u oblasti oftamologije" – istakao je prof.dr.Junuzović.

Šefica Klinike za očne bolesti KCUS, prof.dr.Emina Alimanović, kazala je da je oftamologija veoma dobro razvijena u BiH, te da se u KCUS trude ići u korak sa ostalim centrima u regionu.

„Veliki značaj dajemo edukaciji naših uposlenika, za što imamo nesebičnu  podršku menadžmenta i generalne direktorice. Osim edukacije radimo i na zanavljanju dijagnostičkih aparata, te ćemo ići u tom smjeru i ubuduće" – navela je prof. Alimanović.

Jedan od istaknutih predavača bio je šef Katedre za oftamologiju Medicinskog fakulteta Ljubljana, prof.dr.Marko Hawlina, koji je izrazio svoje zadovoljstvo organizacijom Simpozija i saradnjom  sa Klinikom za očne bolesti KCUS.

„Danas sam ovdje u svojstvu pozvanog predavača, a moje predavanje je iz oblasti Neurooftamologije. Tema predavanja je oboljenje koja se javlja kao posljedica  sistemske bolesti koja se zove temporalni arteritis i zbog koje ljudi mogu veoma brzo mogu izgubiti vid. Predavanje je izuzetno značajno za sve nas koji se bavimo ovom oblašću, a svakako me raduje čuti i predavanja svojih kolega iz drugih centara" – kazao je prof. Hawlina.

Šef Katedre za oftamologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.Branimir Cerovski, također je jedan od predavača po pozivu,  koji je održao predavanje na temu „Posteriorna kortikalna atrofija i vid".

Prof.Cerovski kazao je da oftamologija u Hrvatskoj na visokom nivou, ali da se i u Hrvatskoj oftamolozi  suočavaju sa teškoćama praćenja savremenih tehnologija i napretka, usljed nedovoljnih finansijskih sredstava.

 

 

 

 

KCUS
KCUS - Četvrtak 19. jul/srp 2018.
KCUS nabavio aparat za terapijsku hipotermiju
KCUS - Utorak 17. jul/srp 2018.
Poništenje oglasa medicinski tehničar – gipser
KCUS - Srijeda 11. jul/srp 2018.
11.JULI DAN ŽALOSTI ZA SVE DOBRE I ČESTITE LJUDE
Objavljeno 18.7.2018 u 09:00
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 11 beba, od toga 5 dječaka i 6 djevojčica. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 189 pacijenata. U internističkoj ambulanti 72, a u hirurškoj ambulanti 117 pacijenata.