KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Strateško zanavljanje dijagnostičkih aparata u KCUS: Pacijentima će biti omogućena kvalitetnija i brža usluga

Četvrtak 08. feb/vel 2018.

U skladu s planiranom strategijom zanavljanja aparata i medicinske opreme, menadžment KCUS, završio je proceduru nabavke novog MRI aparata. U toku je i priprema za pokretanje nabavke novog CT i mamografskog aparata.

Riječ je o savremenim dijagnostičkim aparatima, čijom nabavkom će pacijenti imati daleko kvalitetniju i bržu zdravstvenu uslugu. 

Dva  od tri postojeća  MRI aparata, koji se trenutno koriste na Klinici za radiologiju, stari su trinaest godina, te se postavlja pitanje opravdanosti ulaganja u njihovu popravku.  Novi MRI aparat trebao bi biti u upotrebi već od maja ove godine. 

Prema riječima direktorice Dijagnostičkih disciplina KCUS, prof.dr.Sandre Vegar – Zubović, očekuje se da će nabavkom novog MRI  i CT aparata, u 2018.godini,  na Klinici za radiologiju dostići broj od 300.000 pregleda.

„Uprkos problemu zastarjele opreme tokom 2017.godine uradili smo 270.469 dijagnostičkih pretraga. Kontinuirana edukacija i strateško zanavljanje opreme praćeni su uvođenjem novih procedura, u  protekle dvije godine"  - kazala je prof.Vegar  - Zubović.

Strategija zanavljanja dijagnostičkih aparata  i opreme nije postojala u KCUS do 2016.godine, što za posljedicu ima česte kvarove i veoma negativno se odražava na pacijente. Najčešće se kvare aparati za magnetnu reozonancu.

Šef Klinike za radiologiju, mr.sc.dr.Fuad Zukić, kazao je da su i uprkos zastarjelim aparatima i kvarovima, znatno smanjene liste čekanja u odnosu na raniji period.

„Ležeći pacijenti su uvijek prioritet, te na usluge magnetne rezonance ne čekaju duže od 7 dana. 2015.godine se na neuro MRI čekalo 240, a danas je to svedeno na 70 dana. Liste čekanja za dijagnostičke pretrage dojke više ne postoje. Ranije se na ovu pretragu čekalo i više od 35 dana" -  istakao je dr.Zukić.

Glavna sestra Klinike, DMS Nađida Begić, kazala je da je MRI  aparat koji je tokom protekla dva mjeseca bio u kvaru popravljen, te se pacijenti pozivaju po redoslijedu po kojem su prethodno naručeni.

„Sve pacijente uredno pozivamo. Kvarovi aparata su nešto na što, nažalost, ne možemo uticati. Zahvaljujući trudu menadžmenta očekujemo novi MRI aparat što će znatno olakšati svakodnevni rad. Uprkos kvarovima u januaru smo uradili 521 MRI nalaz, 2473 CT pregleda kao i 341 nalaz mamografije" – kazala je Begić.

Emir Buljubašić je na Kliniku za radiologiju došao u  sa suprugom, koja je nalaz MRI trebala raditi prije dva mjeseca. Kako nam je kazao raduje ga da su pozvani, kako im je i obećano, čim je popravljen aparat.

„Bilo nam je teško kada nam je prije dva mjeseca rečeno da je pokvaren aparat, i da ćemo naknadno biti pozvani. Pacijenti ne mogu razumjeti kad im se kaže da određeni aparati nisu u funkciji. Njima je najbitnije da dobiju uslugu. S druge strane moramo razumjeti i ovo osoblje, koje na kvarove nema uticaja. Ljekari i sestre su veoma ljubazni i za njihov rad imamo samo riječi hvale"– kazao je Emir.

Skenderović Nejra dovela je svoju troipogodišnju kćerku na ultrazvučnu dijagnostiku. Ona za uslugu i odnos ljekara i sestara prema njenom  djetetu ima samo riječi hvale.

„Mi ležimo na Pedijatrijskoj klinici i sad smo prvi put upućeni na Radiologiju. Zaista mogu reći sve najbolje o Kliničkom centru i klinikama na kojima smo nas dvije boravile. Ljubazno i stručno osoblje, čiste prostorije i usluga dostojna svakog čovjeka" – izjavila je Nejra.

 

KCUS
KCUS - Utorak 14. aug/kol 2018.
Uskoro otvaranje dnevne onkološke bolnice KCUS
KCUS - Petak 03. aug/kol 2018.
SAOPĆENJE ZA JAVNOST
Objavljeno 1.8.2018 u 10:22
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 15 beba, od toga 8 dječaka i 7 djevojčica. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledana su 203 pacijenta. U internističkoj ambulanti 82, a u hirurškoj ambulanti 121 pacijenta.