KCUS logo
KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU

Uručena donacija Klinici za hemodijalizu

Četvrtak 23. nov/stu 2017.

 

U.G. Savez ratnih vojnih invalida paraplegičara Kantona Sarajevo, u saradnji sa Gradskom upravom Grada Sarajeva i Općinom Centar donirali su Klinici za hemodijalizu KCUS vagu, koja se koristi za vaganje invalidnih osoba, neposredno prije dijalizne terapije.

Primopredaji donacije prisustvovao je predsjednik Udruženja, Elvis Sudar, generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović, gradonačelnik Grada Sarajevo, Abdulah Skaka, te član Općinskog vijeća Općine Centar, Velija Katica.

Predsjednik U.G. Saveza RVI i paraplegičara, Elvis Sudar, izrazio je zahvalnost i zadovoljstvo saradnjom sa KCUS, te istakao da će vagu koristiti svi invalidni pacijenti, a ne samo pripadnici ove kategorije.

„Donacijom želimo olakšati vaganje svim osobama, koji su uslijed invalidnosti u kolicima. Na ovaj način će se pacijenti bez imalo napora izvagati, pri čemu ćemo poštediti i medicinsko osoblje" – kazao je Sudar.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović zahvalila se na donaciji, te izrazila zadovoljstvo saradnjom KCUS sa U.G. Savez RVI paraplegičara.

„KCUS kao najveća zdravstvena ustanova u BiH veliku pažnju posvećuje invalidnim osobama, za koje nastojimo omogućiti što bolje uvjete tokom boravka u našoj ustanovi. RVI i paraplegičari, invalidne osobe i svi bolesnici, centar su našeg rada i moramo svakodnevno ulagati napore u obezbjeđivanju što kvalitetnijih zdravstvenih usluga" – kazala je prof.dr. Izetbegović.

Prof.dr. Sebija Izetbegović posjetila je sve pacijente na dijaliznoj terapiji, od kojih je željela saznati da li su zadovoljni uvjetima boravka i zdravstvenim uslugama koje se pružaju na ovoj Klinici.

„Veoma me raduje da su pacijenti sa kojima sam obavila razgovor kazali da su zadovoljni pruženim uslugama, kao i općim uvjetima na Klinici za hemodijalizu. Njihove pohvale i sugestije su pokazatelj da idemo u ispravnom smjeru, ali i motivacija da nastavimo radati za dobrobit svih pacijenata" – naglasila je prof.dr.Izetbegović.

Gradonačelnik Grada Sarajevo, Abdulah Skaka, kazao je da će Gradska uprava, ovisno od mogućnosti, i ubuduće podržavati rad najveće i najstarije zdravstvene ustanove u BiH.

Raduje nas biti dijelom ove priče, jer invalidne osobe zaslužuju našu punu podršku i pažnju. Gradska uprava će nastojati i ubuduće podržavati rad KCUS, kako bismo našim pacijentima olakšali liječenje" – naveo je Skaka.

Vaganje pacijenata je neophodan postupak prije uključivanja na dijalizu, jer se na taj način utvrđuje količina viška tečnosti koju pacijent treba izgubiti tokom dijalizne terapije. Zahvaljujući ovoj donaciji olakšati će se vaganje pacijenata, koji se neće morati izmještati iz invalidskih kolica, već će u kolicima direktno stati na vagu. Ova donacija olakšati će i posao ljekarima i medicinskom osoblju.

 

KCUS
KCUS - Utorak 14. aug/kol 2018.
Uskoro otvaranje dnevne onkološke bolnice KCUS
KCUS - Petak 03. aug/kol 2018.
SAOPĆENJE ZA JAVNOST
Objavljeno 1.8.2018 u 10:22
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođeno je 15 beba, od toga 8 dječaka i 7 djevojčica. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledana su 203 pacijenta. U internističkoj ambulanti 82, a u hirurškoj ambulanti 121 pacijenta.