NASLOVNA TELEFONSKI IMENIK FAQ
°C vrijeme
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođene su 4 bebe, od toga 2 dječaka i 2 djevojčice. - U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 19 pacijenta. U internističkoj ambulanti 11, a u hirurškoj ambulanti 8 pacijenata.
Objavljeno : 23.1.2018 u 08:40 Svi izvještaji
U protekla 24 sata u Klinici za porodiljstvo KCUS rođene su 4 bebe, od toga 2 dječaka i 2 djevojčice.
U protekla 24 sata u Klinici urgentne medicine KCUS pregledano je 19 pacijenta. U internističkoj ambulanti 11, a u hirurškoj ambulanti 8 pacijenata.
Facebook stranica Youtube kanal
BOS
ENG
Smanji tekst
Povečaj tekst
BRIGA ZA ZDRAVLJE PACIJENTA NA PRVOM MJESTU
ETIČKA LINIJA
ANONIMNA PRIJAVA NEPRAVILNOSTI
+387 (0) 33 297 000
Centrala UKCS Informacije
O UKCS-U KLINIKE I SLUŽBE ODNOSI S JAVNOŠĆU KONKURSI I OGLASI ZAKONI KONTAKTI INFORMACIJA ZA PACIJENTE

Uspješno završen Tečaj neonatalne reanimacije

Ponedjeljak 13. nov/stu 2017.

Ljekari iz Sjedinjenih Američkih Država i Pedijatrijske klinike KCUS bili su instruktori na dvodnevnom tečaju, koji je realiziran po novom izdanju Programa neonatalne reanimacije Američke akademije za pedijatriju (AAP) i Američkog udruženja za srce (AHA). Ovo je deseti po redu tečaj, a ove godine isti se realizira po najnovijem 7.izdanju Priručnika, koji je sa engleskog jezika prevela  grupa ljekara Pedijatrijske klinike UKCS-a.   

Ovaj program ima ogroman značaj za BiH, jer oživljavanje novorođenčadi u porođajnoj sali predstavlja jedan od najvažnijih postupaka koji utiče na stopu preživljavanja, učestalost mogućih komplikacija i kvalitet života djece.

 Šefica neonatologije Pedijatrijske klinike KCUS Suada Heljić  istakla je da stopa smrtnosti novorođenčadi u cijeloj BiH pada, te da su ovakvi treninzi izuzetno značajni. Prof.Heljić je posebno naglasila  važnost saradnje sa američkim kolegama i činjenicu da tečaj realiziraju na isti način kako se to radi u SAD.

 Šef neonatologije na Univerzitetu u Kaliforniji Mark Underwood kaže da je cilj njihove posjete osigurati obuku i opremu da bi svakoj beba kad se rodi (u slučaju da ne diše) mogla biti pružena adekvatna pomoć.

 „Godinama dolazim u BiH, i mogu kazati da je izuzetno visok stepen znanja ovdašnjih doktora i drugog medicinskog osoblja, kao i opreme koju posjeduju na KCUS. Naravno, uvijek možemo uraditi više na zanavljanju postojeće opreme" – kazao je  Underwood.

 Program neonatalne reanimacije (svakih pet godina) ažuriraju eksperti iz oblasti neonatalne reanimacije, a preporuke se prilagođavaju novim saznanjima do kojih se došlo evaluacijom eksperimentalnih i kliničkih studija. 

Projekat je finansijski podržala američka humanitarna organizacija LDS Charities, koja pomaže  državama širom svijeta, a jedan od glavnih zadataka im je podučavanje neonatalne reanimacije. U okviru projekta donirana je i distribuirana oprema institucijama u FBiH koje imaju porodilišta, a potrebna je za trening reanimacije.

 

 

 

 

 

 

KCUS
KCUS - Ponedjeljak 22. jan/sij 2018.
Na KCUS pacijentici odstranjen tumor od 11,4 kg
KCUS - Srijeda 10. jan/sij 2018.
Preuzeti tekst iz Sedmičnog časopisa STAV