Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

The European Testing Week 2020

Početna » Novosti » The European Testing Week 2020

The European Testing Week 2020

Evropska sedmica testiranja će se ove godine  održati od 20. do 27. novembra 2020. godine! 

Ove godine, tema European Testing Week je isticanje važnosti integriranog testiranja na HIV, hepatitis B, hepatitis C i spolno prenosive infekcije, kao i fokusiranje na ostale aktivnosti podizanja svijesti i olakšanog pristupa testiranju i tretmanu, kao i na naglašavanje značaja Evropske sedmice testiranja i slogana ove inicijative Testiraj.Tretiraj. Preveniraj. (Test.Treat.Prevent.)

Primarni cilj European Testing Week je da što je moguće više ljudi spozna svoj HIV i heptitis status te da se reducira obim dijagnosticiranja u kasnim stadijima infekcije.

Pravovremeno testiranje omogućuje ranu dijagnozu, uspješnije liječenje i smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, te sprječava transmisiju infekcije. Danas je HIV hronična bolest, koja se uspješno liječi, što omogućuje dug i kvalitetan životni vijek, a hepatitis C je danas izlječiva bolest.

Centar za dobrovoljno, povjerljivo, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje (DPST) Klinike za infektivne bolesti KCUS organizira od 20. do 27. novembra 2020. godine cjelodnevno savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitis od 08:00 do 20:00 sati.

Prim. dr Vesna Hadziosmanovic

Sef odjela za HIV/AIDS

 Klinike za infektivne bolesti KCUS