Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

Svjetski dan farmaceuta

Početna » Novosti » Klinička apoteka » Svjetski dan farmaceuta

Svjetski dan farmaceuta

Na dan osnivanja Međunarodne farmaceutske federacije (FIP), 25. septembra, obilježava se Svjetski dan farmaceuta, koji promovira izvrsnost i doprinos farmaceutske struke zdravlju i zajednici. Ovogodišnji Svjetski dan farmaceuta, peti po redu, obilježava se pod motom “Farmaceut – Vaš partner u zdravlju”, i izvrsna je prilika da sve članice Međunarodne farmaceutske federacije (132 diljem svijeta, koje okupljaju preko 3 miliona farmaceuta), naglase svim relevantnim institucijama, medijima, drugim profesijama i široj javnosti, uticaj i važnost farmaceutskestruke u poboljšanju zdravlja!

Ovogodišnja tema je odabrana kako bi se naglasilo neizmjerno povjerenje i saradnja na relaciji farmaceut-pacijent i farmaceut-ostali zdravstveni djelatnici! Lijekovi su sastavni dio farmaceutske ekspertize i struke, a farmaceut je ključan zdravstveni radnik za odgovornu i racionalnu primjenu lijekova unutar zajednice i zdravstvenog sistema, uz partnerstvo sa ostalim zdravstvenim stručnjacima i pacijentima. Tema partnerstva u zdravlju, kao ključni pristup FIP-a, je vrlo važna i nadležnim vladajućim institucijama i regulatorima, podsjećajući ih kako su farmaceuti također pružatelji rješenja i zdravstvenih usluga unutar zajednice.

Farmaceutska struka diljem svijeta jasno ukazuje na potrebe višesmjernog partnerstva u savremenom zdravstvu, kako bi se što uspješnije suočili s izazovima koji prijete zdravlju zajednice i blagostanju pojedinca, od pojave krivotvorenih lijekova do rezistencije na antibiotike i probleme zloupotrebe lijekova. Partnerstvo u zdravlju istovremeno pokriva temu samoskrbi i samoliječenja, ali i sve elemente stručne nabavke i skladištenja lijekova, te važnu uzajamnu povezanost s industrijom, istraživanjem i razvojem lijekova, te bolničkim okruženjem, izjavila je predsjednica FIP-a dr. Carmen Peña. Partnerstvo koje uključuje farmaceuta garantuje najbolju i najsigurniju kvalitetu zdravstvene zaštite za sve!