KLINIKA ZA OČNE BOLESTI KCUS: Urađeno više od 20 kompleksnih zahvata tumora oka

KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU

Klinika za očne bolesti i Odjel maksilofacijalne hirurgije Klinike za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata pokrenuli su zajednički projekat rekonstruktivne hirurgije oka.

Zadatak hirurških timova je rješavanje kompleksnih operativnih procedura na polju rekonstruktivne hirurgije oka i periorbitalne regije, uključujući i tumore pomenute regije i dakriocistorinostomije. Ovi operativni zahvati rade se po normama svjetskih centara iz oblasti rekonstrukcije i adneksa oka.

Prema riječima šefice Klinike za očne bolesti prof. dr. Amile Alikadić Husović, od novembra prošle godine do sada je urađeno više od 20 zahvata tumora oka.  

„Zahvaljujem se direktoru hirurških disciplina prof. dr. Dželaludinu Junuzoviću i generalnoj direktorici prof. dr. Sebiji Izetbegović što su prepoznali značaj ovog projekta. Organizatori tima za okuloplastičnu hirurgiju i hirurgiju adneksa su prof. dr. Junuzović i šef Klinike za bolesti uha, grla i nosa sa hirurgijom glave i vrata prof. dr. Adnan Kapidžić. U timu je i uvaženi kolega prof. dr. Tarik Mašić i neke mlađe kolege„ rekla je prof. dr. Alikadić Husović.

Istakla je da se pacijenti sada liječe adekvatno u KCUS i nema potrebe da se zbog ovakvih zahvata izmještaju izvan granica BiH.

Kako kaže prof. dr. Dželaludin Junuzović ovakvom organizacijom rada postižu se i finansijske uštede, kako za pacijente tako i za zdravstveni sistem. 

„U KCUS imamo najbolje stručnjake koji predano rade svoj posao. Zbog nove organizacije rada na Klinici za očne bolesti imamo bolje rezultate, pacijenti ali i uposlenici su zadovoljni“, poručio je prof. dr. Junuzović.  

Prof. dr. Sebija Izetbegović je istakla da je ponosna na saradnju ove dvije klinike. Zajednički rad srodnih klinika u KCUS je već dao dobre rezultate. Na ovaj način stvaramo uslove za što bolje pružanje zdravstvenih usluga bolesnicima.

„ Promjenom uprave na Klinici za očne bolesti situacija se popravila. Primjenjuju se metode koje se do nedavno nisu radile. Već osam mjeseci aplicira se anti VGF faktor, koji je neophodan kod velikog broja bolesnika oboljelih od šećerne bolesti, a koji imaju komplikacije na očnom dnu, zbog čega su ranije svi upućivani na liječenje izvan BiH. Ova Klinika polako vraća svoje mjesto u oftalmologiji“, rekla je prof. dr. Sebija Izetbegović.

                                                                                                          PRESS KCUS

Pošaljite upit