Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

OTVOREN POSEBNI RESPIRATORNI CENTAR ZA COVID BOLESNIKE

Početna » Novosti » Klinika za anesteziju i reanimaciju (KAR) » OTVOREN POSEBNI RESPIRATORNI CENTAR ZA COVID BOLESNIKE

OTVOREN POSEBNI RESPIRATORNI CENTAR ZA COVID BOLESNIKE

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) otvorio je danas POSEBNI RESPIRATORNI CENTAR Klinike za anesteziju i reanimaciju za izrazito teške Covid – 19 bolesnike u prostoru stare hirurgije.

Centar raspolaže sa 23 kreveta i već je popunjeno više od 85 posto kapaciteta. Radimo na proširenju kapaciteta POSEBNOG RESPIRATORNOG CENTRA za još  21 krevet, što bi znači da bi kapacitet bio 44 kreveta, a za sljedećih sedam do 10 dana izvršili bi dodatno proširenje u prostoru punkta transfuziologije za još 23 kreveta.

To bi sa ukupno 67 kreveta POSEBNI RESPIRATORNI CENTAR  bio najveći respiratorni centar ikada u KCUS, ali i u BiH.

Naravno, kapacitet POSEBNOG RESPIRATORNOG CENTRA i cijelog  KCUS sa 20 % bio bi na raspolaganju suosnivačkim kantonima. Četiri suosnivačka kantona imala bi po 22 kreveta za najteže bolesnike Covid-19. Preostali kreveti su na raspolaganju bolesnicima iz Kantona Sarajevo.

Svih ovih dana menadžment KCUS bez prestanka  radi na osnivanju ovog Centra zajedno sa kompletnim osobljem.

Prema riječima prof. dr. Izetbegović,  situacija sa epidemijom Covid – 19 se dramatično pogoršava.

„Pritisak na KCUS ozbiljno  raste, pa molim građane da budu disciplinovani da bi mi mogli pružiti kompletnu uslugu  onima kojima je potrebna. Bojimo se  naglog priliva velikog broja bolesnika, jer imamo sve veći broj  zaraženih uposlenika kao i onih u izolaciji. Situacija sa SARS-Cov 2 virusom je iznimno ozbiljna i očekujemo da Krizni štab Kantona Sarajevo poduzme adekvatne mjere u zaštiti građana“, rekla je prof. dr. Izetbegović .

                                                                                               PRESS KCUS