Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

Predstavnici zdravstvenih institucija o unapređenju sistema zdravstva

Početna » Novosti » Predstavnici zdravstvenih institucija o unapređenju sistema zdravstva

Predstavnici zdravstvenih institucija o unapređenju sistema zdravstva

Zdravlje i liječenje građana s razlogom uvijek privlači veliku pažnju javnosti i medija. Naučili smo da radimo pod pritiskom i da svi problemi s kojima se suočavamo, imaju dodatnu težinu jer se radi o zdravlju i životima građana. Upravo zbog toga ulažemo ogromne napore da riješimo brojne probleme, od kojih smo veliku većinu naslijedili, a s kojima se svakodnevno suočavamo.

Mnogi problemi s kojima se suočavamo zahtijevaju koordinirani angažman većeg broja zdravstvenih institucija, ali i izvršnih i zakonodavnih organa. Ovo se posebno odnosi na izmjene zakona po pitanju javnih nabavki i drugih oblasti koji nam otežavaju neometano djelovanje. Loša zakonodavna rješenja u kombinaciji s neodgovornim kompanijama nam stvaraju probleme po pitanju pravovremene nabavke aparata, lijekova i drugih potrepština bez kojih ne možemo na odgovarajući način i pravovremeno pružati sve usluge građanima. Dovoljno je da pogledamo šta se dešava s dugotrajnim procesom pokušaja nabavke akceleratora u Tuzli, kao i kakve posljedice višekratno obaranje tendera ima na onkološke pacijente. Na sreću postoje i odgovorne kompanije i dobavljači koji ne samo da svoj posao obavljaju profesionalno, već pomažu nam da ne dođemo u situaciju da nam birokratske procedure i neodgovornost određenih aktera budu važnije od zdravlja pacijenata.

Pitanje nabavke lijekova je posebno problematično jer smo mi mala država koja zbog male potrošnje nema prioritet u nabavkama lijekova koji nedostaje svugdje u svijetu, u taj proces su uključene brojne institucije koje još uvijek nisu dovoljno koordinirane, jer se radi o komplikovanim i riskantnim procesima javnih nabavki, kod kojih često brzina i uspješnost nabavke ovisi o dobroj volji dobavljača koji žalbama mogu ugroziti brojne procese.

Prethodnih dana se u medijima pisalo o nedostatku citostatika i s tim u vezi se želimo informirati javnost da je preko 95% citostatika dostupno našim pacijentima u svim kliničkim centrima FBiH,  dok se za trenutno nedostajuće cistostatike očekuje isporuka tokom ovog mjeseca. Do kašnjenja u isporuci nekoliko citostatika je došlo zbog problema u proizvodnji ili uvozu u BiH. Prema propisanim procedurama, za interventni uvoz neregistriranih lijekova potrebno je dobiti dozvolu za uvoz od Federalnog ministarstva zdravstva, kao i proći kontrolu serije u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva, što sve otežava i produžuje dostupnost u samim zdravstvenim ustanovama.

Ono što je važno da građani znaju je da životi onkoloških pacijenata nisu ugroženi zbog nedostatka pojedinih citostatika, jer ukoliko pacijentima nije dostupna zamjenska terapija, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, uz potvrdu apoteka kliničkih centara o nedostatku citostatika, svakom osiguraniku omogućava u relativno kratkom vremenu refundaciju novca za kupljene lijekove.

Poduzimamo sve mjere kako bi pacijentima bili dostupni svi potrebni lijekovi, a čemu govori i činjenica da trenutno nabavljamo više od 183 lijeka s liste Fonda solidarnosti. Unatoč globalnom poremećaju na tržištu lijekova, radimo sve što je u našoj moći da nabavimo sve ono što nam je potrebno za redovno obavljanje posla. Međutim, ne postoji institucija, a ni država koja u svakom trenutku ima sve potrebne lijekove i u kojoj ne postoje liste čekanja za komplicirane terapije. Zbog toga, molimo javnost i građane da imaju razumijevanja za trenutnu situaciju, da uvide da radimo na problemu rješavanja nedostatka određenih citostatika u svim kliničkim centrima u FBiH.

Sastanak predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu uz učešće i Ministra zdravstva KS jasno pokazuje da smo svjesni postojanja problema i da smo opredijeljeni da uredimo sistem kako bismo više vremena mogli posvetiti liječenju i prevenciji zdravlja, a ne birokratskim preprekama.

Ono što vam možemo garantovati da ćemo dati sve od sebe da u što kraćem roku riješimo problem jer je većina nas doktori koji su svoj život posvetili liječenju pacijenata i spašavanju života naših građana. Nedostatak lijekova je globalni problem, koji u FBiH zahtjeva sustavno rješenje i posvećenost svih relevantnih institucija.

Preuzeto sa: ZZOFBIH