Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu srušena je dotrajala radionica

Početna » Vijesti » U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu srušena je dotrajala radionica

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu srušena je dotrajala radionica

KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu srušena je dotrajala radionica koja je usljed trošnosti i mogućnosti obrušavanja predstavljala opasnost za bolesnike, uposlenike i posjetioce. Zgrada je bila smještena na glavnoj saobraćajnici u krugu KCUS-a, u neposrednoj blizini objekta u kojem se nalazi NIRR i Klinika za radiologiju.

Na mjestu porušene radionice predviđen je parking prostor za posjetioce i bolesnike.

Prema riječima šefice Službe za investicije KCUS, Amre Fazlagić Zavod za planiranje razvoja grada uradio je „Urbanistički projekat kompleksa Kliničkog centra Sarajevo“.  Projekat je predviđao konačan izgled KCUS-a, te koji će se od dotrajalih i starih objekata srušiti, rekonstruisati, dograditi ili izgraditi.

„U skladu s navedenim Urbanističkim projektom a shodno tadašnjoj procjeni objekta, zaključeno je da nema racionalnog opravdanja za održavanje i ulaganje u sanaciju i rekonstrukciju“  izjavila je  Fazlagić.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija izetbegović istakla je da je  KCUS usljed nepostojanja planskog održavanja objekata imao veliki broj dotrajalih i trošnih zgrada, koje su zbog mogućnosti obrušavanja ugrožavale sigurnost prolaznika. 

Stara radionica je prema procjenama Zavoda za planiranje razvoja grada predviđena za rušenje još 1988.godine. Shodno Planu održavanja objekata i procjenama stručnjaka, porušili smo još neke dotrajale objekte u koje nije vrijedilo ulagati i koji su ugrožavali sigurnost. Ovi objekti nisu imali nikakvu namjenu izuzev što su služili kao leglo glodarima i drugim štetočinama. Realizacijom ovih projekata oplemenili smo prostor KCUS, spriječili izlijevanje fekalija i omogućili sigurno kretanje svih prisutnih u krugu KCUS. Dnevno kroz KCUS prođe preko 12.000 ljudi, čija sigurnost nam je na prvom mjestu. U narednom periodu planiramo porušiti još neke slične objekte“ – izjavila je prof.dr.Izetbegović.

PRESS KCUS