Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

ZVANIČNO OTVORENA 16.PEDIJATRIJSKA ŠKOLA – PROŠIRENJE NEONATALNOG SCREENINGA I PODJELA 28 PULS OKSIMETARA PORODILIŠTIMA U BIH

Početna » Novosti » ZVANIČNO OTVORENA 16.PEDIJATRIJSKA ŠKOLA – PROŠIRENJE NEONATALNOG SCREENINGA I PODJELA 28 PULS OKSIMETARA PORODILIŠTIMA U BIH

ZVANIČNO OTVORENA 16.PEDIJATRIJSKA ŠKOLA – PROŠIRENJE NEONATALNOG SCREENINGA I PODJELA 28 PULS OKSIMETARA PORODILIŠTIMA U BIH

16.Pedijatrijska škola okupila je veliki broj učesnika, eminentnih predavača iz Bosne i Hercegovine i regiona, a ceremoniji otvaranja  prisustvovali su  ministar zdravstva KS, dr. Enis Hasanović, v.d.generalni direktor KCUS-a, doc.dr Alen Pilav, predsjednica Udruženja/Udruge pedijatara BiH, prof.dr Hajrija Maksić, acc. prof.dr Senka Mesihović, te ostali mnogobrojni gosti.

Prof.dr Maksić izrazila je zahvalnost prisutnima na brojnom odzivu, te kazala da je pedijatrija posebno značajna grana medicine koja zahtjeva multidisciplinarni pristup i konstantno praćenje najnovijih dostignuća u liječenju djece.

Ove godine ćemo u sklopu 16. Pedijatrijske škole govoriti o preventivnim postupcima u pedijatriji, a krenućemo praktično od začeća. Govorićemo o prenatalnom i neonatalnom screeningu  i imunizaciji. Imunizacija je uvijek značajna i interesantna tema, ulažu se ogromna sredstva, resursi i znanje da bismo dobili nove, dostupne i sigurne vakcine za našu djecu.  Nažalost, danas imamo razloga govoriti više o imunizaciji, jer je u toku epidemija morbila i velikog kašlja. Ipak, treba naglasiti da u BiH postoje općine i kantoni u kojima imunizacija doseže i do 90%, čime se stiče kolektivni imunitet , te u tim općinama i kantonima nemamo pojavu infekcije“ – kazala je prof.dr Maksić.

Prof. Maksić naglašava da je neonatalni screening izuzetno značajan za otkrivanje bolesti u onoj fazi kada je ona dostupna liječenju i kada će djeca uslijed pravovremenog i adekvatnog liječenja moći da se normalno razvijaju i nastave sa svojim životom.

16.Pedijatrijska škola značajna je jer širimo neonatalni screening. Raduje me da mogu najaviti da će jedna od radionica biti posvećena uvođenju screeninga na srčane mane metodom pulsne oksimetrije. To je vrlo važan dio naše svakodnevne prakse, jer postoji dio srčanih mana koji se ne manifestuje šumovima niti cijanozom, a riječ je o kritičnim srčanim manama. S tim u vezi, u 28 porodilišta biće podijeljeni pulsni oksimetri kako bi započeli s metodom screeninga srčanih mana. Pored toga, velika porodilišta dobiće i po jedan neopuff, izuzetno sofisticiranu spravu koja se koristi u porođajnim salama za potrebe neonatalne reanimacije. Neopuff se može koristiti i na Jedinicama intenzivne njege, ali isključivo u slučaju da je to neophodno“ – izjavila je prof. dr Maksić.

v.d.generalni direktor KCUS-a, doc.dr Alen Pilav zaželio je dobrodošlicu svim učesnicima i prijatan boravak u Sarajevu gostima iz regiona, te zaželio sretan i uspješan rad.

„Radostan sam i ponosan što je  KCUS ponovo pokrovitelj  velikih naučnih i stručnih događaja, u okviru kojih naši ljekari i medicinsko osoblje imaju priliku usvajati nova znanja i razmijeniti profesionalna iskustva sa kolegama velikih medicinskih centara. Medicina je područje u kojem se svaki dan nameću novi izazovi koji zahtjevaju praćenje najsavremenijih metoda i protokola u radu. S toga su naučni skupovi, kakav je ovaj danas, od neprocjenjivog značaja kako za nas ljekare i medicinsko osoblje tako i za naše pacijente kojima ćemo s novim saznanjima pružiti kvalitetnije zdravstvene usluge. Posebno značajne su teme koje se odnose na ranu dijagnostiku oboljenja kod djece, ali i imunizacija i sprječavanje infekcija, o kojima ćete u predstojećim sesijama govoriti. Nastojaćemo i ubuduće organzirati ovakve susrete na kojima međusobno učimo jedni od drugih ali i unaprijeđujemo čvrste prijateljske i kolegijalne odnose“ – kazao je doc.dr Pilav.

v.d.direktor Discipline za nauku i nastavu prim.dr Sanko Pandur u svom obraćanju istakao je da pedijatri imaju značajan zadatak jer je poznato da dijete ima dva i po puta brži metabolizam, što znači da dijete dva i po puta brže obolijeva, liječi se, komplikuje i umire, iz čega proizilazi i zahtjev za pedijatre da moraju imati dva i po puta više kadra i snaga u odnosu na ostale ljekare koji liječe odrasle.

Ministar zdravstva KS, dr.Enis Hasanović istakao je da su pedijatri deficitaran kadar, ali da ministarstvo u saradnji sa zdravstvenim ustranovama aktivno radi na ubrzanim specijalizacijama iz ove oblasti medicine.

„U prvom redu nam nedostaju neuropedijatri, ali ćemo ove godine raspisati veliki broj specijalizacija i subspecijalizacija, kojima ćemo za četiri godine nadomjestiti postojeći deficit kadra. Do tada poduzimamo moguće aktivnosti u smislu bolje organizacije i reorganizacije rada, kako bismo najmlađim pacijentima omogućili kvalitetno i pravovremeno liječenje. Kada je u pitanju pedijatrijski uzrast svakodnevno radimo sve što je u našoj moći da riješimo niz nagomilanih problema sa kojima smo suočeni. Ministarstvo zdravstva KS podržava sve naučne i stručne skupove, kongrese i škole koje su odlična prilika za stručno usavršavanje i napredak ljekara i medicinskog osoblja. Gostima želim ugodan boravak u Sarajevu, a svim učesnicima želim sretan rad“ – poručio je ministar Hasanović.

                                                                                                     PRESS KCUS-a