Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

KCUS poslao u Sandžak medicinski tim

Početna » Novosti » KCUS poslao u Sandžak medicinski tim

KCUS poslao u Sandžak medicinski tim

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu poslalo je jutros  medicinski tim u Novi Pazar kako bi pomogli tamošnjim stanovnicima u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Tim Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu predvodi  doc. dr. Rusmir Baljić, šef Klinike za infektologiju KCUS-a. Iz ove zdravstvene ustanove u Novi Pazar otišli su i prim. dr. Ilijaz Aslani, ljekar specijalista anesteziolog, dr. sci. med. Refet Gojak, ljekar specijalista infektolog, dr. Tarik Hajro, ljekar specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, dr. Muhamed Kubat, ljekar na specijalizaciji iz anestezije, i dr. Semir Hrvo, ljekar na specijalizaciji iz infektologije.

Zajedno sa ljekarima iz KCUS krenuli su uposlenici JU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS na čelu sa direktorom mr.sci.med. dr. Ademom Zalihićem i medicinskim tehničarima Sedinom Poparom i Adnanom Salčinom. Također, iz UKC Tuzla upućena je medicinska ekipa.

Dr. Zalihić izrazio je nadu da će njegov tim biti od velike pomoći ostalim kolegama iz KCUS-a i UKC-a Tuzla, koji putuju u Sandžak.

„Cilj je da pomognemo kolegama u Sandžaku da prebrode trenutnu krizu. Oni su desetkovani jer je veliki broj medicinskih radnika obolio ili je u izolaciji, a mi sad pokušavamo da napravimo bajpas dok se oni ne vrate, da sistem funkcioniše“, rekao je Zalihić.

Kako kaže generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović,  prema informacijama medija,  u Sandžaku, a naročito u Novom Pazaru, protekli mjesec  bilježi se nagli porast broja zaraženih koronavirusom. 

„Prema informacijama koje dolaze iz tog grada, zaražen je i veći broj ljekara te medicinskih sestara i tehničara, tako da lokalna bolnica oskudijeva sa kadrom koji bi se brinuo o pacijentima. Nedostaje, kako se moglo čuti, zaštitne i druge medicinske opreme, kao i lijekova. KCUS je naravno odlučio pomoći narodu u Sandžaku, ali smo prethodno morali dobiti saglasnost susjedne države i licence za rad naših ljekara. Osim ove, imali smo i logističku pomoć u vidu prijevoza od strane Abdulaha Skake, gradonačelnika Sarajeva i Islamske zajednice u BiH koja je izdvojila 100.000 KM za kupovinu opreme,“ kazala je prof. dr. Izetbegović.

Istakla je da se KCUS ni u jednom momentu nije dvoumio da pomogne kolegama u Sandžaku iako se i Federacija BiH suočava da povećanim brojem oboljelih od koronavirusa.  

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH je kazala da je iz Opšte bolnice iz Novog Pazara stigao poziv  za medicinsku pomoć.

 „ Poštovali smo sve neophodne  procedure. Medicinski tim iz BiH čini 25 vrsnih medicinskih stručnjaka i mislimo da će njihova pomoć biti dobrodošla“, navela je ministrica.

                                                                                                    PRESS KCUS