Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

KCUS je jedina javna ustanova u Kantonu Sarajevu koja radi PCR testiranje

Početna » KCUS je jedina javna ustanova u Kantonu Sarajevu koja radi PCR testiranje

KCUS je jedina javna ustanova u Kantonu Sarajevu koja radi PCR testiranje

Zbog složene epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, uzrokovane pojavom OMIKRON soja koronavirusa  Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), zahtjeva od Ministarstva zdravstva KS da omogući PCR testiranje na SARS-CoV -2 i u drugim javnim zdravstvenim ustanovama (Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš, Zavod za javno zdravstvo i JU Domovi zdravlja KS).  

KCUS je već dvije godine od pojave koronavirusa jedina javna zdravstvena ustanova koja radi testiranje na SARS-CoV-2.

Od početka pandemije mikrobiološka laboratorija KCUS-a je realizirala 316.432 analiza na  SARS-CoV-2 , od čega je 253.352 analiza realizirano za stanovništvo KS. U KCUS je tokom trećeg vala u martu prošle godine bilo na bolovanju više od 500 uposlenika i u tom momentu na bolničkom liječenju bilo oko 570 Covid- 19 bolesnika. 

Klinička mikrobiologija KCUS dnevno obradi 1000 uzoraka na SARS CoV-2 za osiguranike Kantona Sarajevo, a iste usluge se pružaju i za drugim kantonima, našim suosnivačima.

Prema riječima prof. dr. Amele Dedeić Ljubović, šefice OJ Klinička mikrobiologija, od samog početka pandemije COVID-19 do danas uposlenici su uložili ogroman napor da se održi kontinuitet dijagnostike, koji niti jednog dana nije prekinut.

Unutrašnjom reorganizacijom od marta 2020. godine  prešlo se sa smjenskog na 24 satno radno vrijeme svih sedam dana u sedmici. Ovaj oblik rada je bio neophodan kako bi se sa raspoloživim kadrom zaprimljeni uzorci obradili unutar 24 sata, a što je vrlo značajno sa epidemiološkog aspekta. Značajan broj uposlenika je tokom pandemije bio pozitivan na COVID-19, ali to nije uticalo na kvalitet i kontinuitet rada, ali jeste na iscrpljenost i opterećenost osoblja. Napominjemo da se pored dijagnostike COVID-19, obavlja i rutinska dijagnostika, koja se s pandemijom povećala zbog većeg broja hospitalizacija“, rekla je Dedeić Ljubović

Prof. dr. Sandra Vegar Zubović, direktorica dijagnostičkih disciplina,  istakla je da je od februara 2020. do decembra 2021. godine u KCUS urađeno 7.270.635 laboratorijskih analiza.

„ Od toga hemataloških analiza uradili smo 2.964.332, biohemijskih analiza 3.900.486 i  405.817 imunoloških  analiza. Obradili smo 592.992 pacijenta i 922. 831 uzorak“, pojasnila je Vegar Zubović.  

Napominje da očekuje da primjer KCUS slijede i druge zdravstvene ustanove koje su dobile novac i opremu za ovu namjenu, kako ne bi trpili oni koji trebaju uslugu PCR testiranja.

Testiranje građana i u drugim javnim zdravstvenim ustanovama omogućilo bi bolji i efikasniji tretman oboljelih od Covid-19, jer bi pacijenti brže dolazili do dijagnoze. Zabrinjavajuće je da Krizni štab KS nije napravio nove protokole za četvrti talas koronavirusa, niti su definirali put kretanja bolesnika.

Tražimo od Harisa Vranića, ministra zdravstva KS i predsjednika Kriznog štaba KS da hitno, zbog naših pacijenta koji svakodnevno trebaju usluge PCR testiranja, poduzme zakonom predviđene radnje i riješi ovaj problem.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS poručila je da naglo raste broj zaraženih, što i nije neočekivano, a kapaciteti KCUS se popunjavaju.

„Iznimno je težak pritisak na laboratorij KCUS, koji jedini radi PCR dijagnostiku već dvije godine u kontinuitetu. KCUS svo vrijeme pandemije pruža uslugu tercijarnog i sekundarnog  nivoa zdravstvene zaštite. Razvijamo transplantacioni program i ovaj val, nažalost, može u tome da nas uspori“, naglasila je prof. dr. Izetbegović.   

                                                                                                                 KCUS