Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

Samo u KCUS: Na Klinici za anesteziju i reanimaciju uvedena PCA metoda u liječenju boli

Početna » Novosti » Samo u KCUS: Na Klinici za anesteziju i reanimaciju uvedena PCA metoda u liječenju boli

Samo u KCUS: Na Klinici za anesteziju i reanimaciju uvedena PCA metoda u liječenju boli

Na Klinici za anesteziju i reanimaciju uvedena je PCA metoda u liječenju boli kod pacijenata. Riječ je o analgeziji kontrolisanoj  od strane pacijenta (patient controlled analgesia). Analgezija je uklanjanje ili odsutnost boli bez gubitka svijesti.

 Ova metoda se primjenjuje uz pomoć PCA pumpe i trenutno se koristi samo na Klinici za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Prema riječima šefice Klinike  prim.dr.Amele Katice Mulalić, do sada je u Ambulanti za terapiju boli pregledano 300 pacijenata.

„ Zahvaljujući podršci i razumijevanju menadžmenta nabavljene su pumpe i neophodna oprema za uvođene PCA metode na našoj klinici. Riječ je o metodi kada bolesnik aktivno sudjeluje u kontroli analgezije i ublažavanju boli, koja omogućava da pacijent samostalno primi analgetik prema intenzitetu boli. Pacijentu se prepušta da sam odredi interval doziranja unutar određenih granica, a daje se doza koja odgovara stvarnim potrebama” – navela je prim.dr.Katica Mulalić.

PCA pumpe pružaju mogućnost programiranja, tako da pacijent sam može odrediti kada i koliko će analgetika dobiti. Koristi se kod pacijenata sa malignom i neuropatskom boli, kao i postoperativno. 

„Benefiti PCA metode su kontrolirana neprekidna analgezija, brži oporavak, te pozitivniji stav prema kliničkom liječenju i terapiji boli, što značajno doprinosi bržim, kvalitetnijim i sigurnijim uslugama” – izjavila je prim.dr.Katica Mulalić.