Search
Close this search box.

KCUS: PRVI PUT U BIH URAĐENE OPERACIJE UGRADNJE UREĐAJA ZA DUGOTRAJNU MEHANIČKU CIRKULATORNU POTPORU

Početna » Novosti » Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju » KCUS: PRVI PUT U BIH URAĐENE OPERACIJE UGRADNJE UREĐAJA ZA DUGOTRAJNU MEHANIČKU CIRKULATORNU POTPORU

KCUS: PRVI PUT U BIH URAĐENE OPERACIJE UGRADNJE UREĐAJA ZA DUGOTRAJNU MEHANIČKU CIRKULATORNU POTPORU

KCUS: PRVI PUT U BIH URAĐENE OPERACIJE UGRADNJE UREĐAJA ZA DUGOTRAJNU MEHANIČKU CIRKULATORNU POTPORU

SPAŠENI ŽIVOTI DVOJICE MLADIĆA

Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS, po  prvi put u BiH, urađene su dvije operacije ugradnje uređaja za dugotrajnu mehaničku cirkulatornu potporu. Ovim operativnim zahvatima spašeni su životi dvojice mladića,koji usljed teškog oboljenja nisu mogli obavljati ni najosnovnije aktivnosti.  

Dvadesetsedmogodišnji  E.B. iz Bugojna ističe da je po dolasku u KCUS bio izuzetno mršav, te usljed nemogućnosti pravilne ishrane svakodnevno dodatno gubio na težini.Dodaje da se njegov život svodio na krevet i iščekivanje onog najgoreg.

„Nisam imao nikakve životne radosti. Mislio sam da mi nema spasa. Zaista nema riječi da se opiše moja radost i prilika koju sam dobio. Ovo je za mene kao da sam se ponovo rodio. Raduje me što u našoj domovini imamo ovako stručne i ljubazne ljekare, a za Klinički centar u Sarajevu imam samo riječi hvale. Hvala stručnim ljekarima koji su kroz ovu moju tegobu bili i ostaće veliki prijatelji, hvala ljubaznim medicinskim sestrama i tehničarima, divnim servirkama i spremačicama. Svi oni su mi ulijevali snagu da se borim za svaki novi dan. U bolnici sam proslavio i svoj dvadesetsedmi rođendan,uz tortu i svijeće koje su mi kupili uposlenici Klinike“ – kazao je E.B.

Prema riječima šefa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS, doc.dr.Nermira Granova na ovoj Klinici zbrinjavaju se najzahtjevniji bolesnici koji boluju od krajnjeg stadija srčanog popuštanja. Većina ovih bolesnika su kandidati za transplantaciju srca.

„U Bosni i Hercegovini ne postoji program transplantacije srca, čime je ovog grupi pacijenata uskraćeno osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na život. Zbog toga se javila potreba za razvijanjem programa koji bi jednim dijelom mogao prestavljati alternativu transplantaciji srca. U posljednje vrijeme je zabilježen veliki napredak u liječenju iz oblasti krajnjeg stadiija srčanog popuštanja u smislu usavršavanja rada uređaja koji nadomještaju funkciju srca. Funkcija uređaja VAD-a (ventricular assist device) ili dugotrajne mehaničke cirkulatorne potpore je da nadomjesti funkciju oštećene srčane komore. Ovim operacijama spasili smo živote dvojice mladića, koji su iz punog zdravlja, nakon preležane upalne bolesti, ostali sa terminalnim stadijem srčanog popuštanja. Ovo oboljenje može se pojaviti kod bilo koga od nas, bez ikakvog prethodnog upozorenja“ – istakao je doc.dr.Granov.

Posebnu zahvalnost dr.Granov izrazio je kolegama dr. Špeli Elizabeti Mušić i dr. Ivanu Kneževiću na iskazanoj stručnoj, prijateljskoj i ljudskoj podršci, kao i svim uposlenicima Klinike.

Tridesetpetogodišnji S.V. iz Sarajeva ističe da je njegovo srce bilo toliko slabo, da mu je i disanje u stanju mirovanja bilo veoma zamorno.On izražva posebnu zahvalnost svima koji su doprinijeli da se stvore uslovi za ovako kompleksne i životno značajne operacije.

„Bolest ne bira. Danas smo to mi, sutra može biti bilo ko. Hvala menadžmentu, doktorima, sestrama i svim dobrim ljudima koji vrijedno rade u službi našeg zdravlja. U KCUS smo kroz našu bolest upoznali mnogo dobrih ljudi, koji su suosjećali sa nama svakog momenta. Sestre sa Klinike su nam za oproštaj kupile nove tlakomjere, kao podsjetnik da redovno kontrolišemo krvni pritisak“ – kazao je S.V.

Mladiće je zadnji dan boravka na Klinici posjetila i generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović koja nije krila radost i ponos na do sada nezabilježeni uspjeh u radu Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS.

Sa ovim operativnim zahvatima možemo s pravom reći da smo dosegli sami vrh u ovoj oblasti medicine. Radićemo svim snagama da se uspostavi program transplantacije srca. U proteklom periodu smo uradili ogromne pomake u pogledu unaprijeđenja kardiovaskularne hirugije u KCUS, a za ove operativne zahvate program edukacije prošlo je 90 uposlenika, članova multidisciplinarnog tima, od čega je njih 20 u sklopu svoje struke certificirano za rad u ovoj oblasti. Konsolidovanjem prethodnih dugovanja, vratili smo povjerenje naših dobavljača, zbog čega smo u situaciji da su nam dostupni svi lijekovi i potrošni materijali, o kojima ranije nismo mogli ni pomišljati. Zanovili smo i instrumentarij, ali i opremu koja je neophodna isključivo za ovaj tip operativnih zahvata. Shodno svim realiziranim aktivnostima dobili smo visoke ocjene  delegacije  Evropskog udruženja za transplantaciju organa (ESOT) i njenog ogranka Evropske asocijacije za kardiotorakalnu transplantaciju(ECTTA), čime smo direktno dobili dozvolu i zeleno svijetlo za izvođenje ovih kompleksnih zahvata.  Podršku za izvođene ovih operacija dalo je i Federalno ministarstvo zdravstva, te Federalni Fond solidarnosti koji je iznašao finansijska sredstva da se iste i obave. Zahvaljujući ovom uspjehu, BiH sada stoji na listi država svijeta koje imaju program ugradnje i podrške za pacijente sa dugotrajnom mehaničkom cirkulatornom potporom.  Ponosni smo  što je ovo bio sistemski način rješavanja najsloženijeg oblika srčanog oboljenja, jer ovo su pokazatelji oporavka tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite u BiH, gdje KCUS ima dominantnu ulogu.  Do sada su pacijenti sa ovim oboljenjem bili prepušteni sami sebi, išli su od vrata do vrata raznih centara na zapadu, te kroz humanitarne akcije prikupljali sredstva, ili su preko Fonda izmještani na liječenje u inostranstvo. Dokazali smo da se ovaj program za manje novca, jednako kvalitetno, može uraditi i u BiH“ – izjavila je prof.dr.Izetbegović.

PRESS KCUS

Pošaljite upit