Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

U KCUS urađene dvije transplantacije bubrega

Početna » Novosti » Klinika za nefrologiju » U KCUS urađene dvije transplantacije bubrega

U KCUS urađene dvije transplantacije bubrega

Na Klinici na nefrologiju Klničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) uspješno su urađene dvije transplantacije bubrega dijaliznim pacijentima.

Prema riječima prof. dr. Damira Rebića, šefa Klinike za nefrologiju, riječ je o dvije žive srodne transplantacije bubrega.

Pacijenti i donori su stabilni i postoperativni oporavak protiče uredno. Zahvaljujemo se donorima na velikodušnoj gesti jer sada pacijenti nakon dugogodišnjeg dijaliznog liječenja nastavljaju život sa novim, funkcionalnim bubregomKCUS raspolaže timovima, opremom i najsavremenijim uslovima za obavljanje transplantacije bubrega. Problem je u činjenici da nemamo veći broj donora, odnosno veći broj kadaveričnih transplantacija i to se mora urgentno rješavati na nivou cijele zemlje ako želimo ostvariti bolje rezultate i biti prepoznati od strane velikih organizacija, kao što je Eurotransplant. Primjer ljekara KB Zenica je svijetla tačka koju trebamo svi slijediti u smislu pronalaska potencijalnih kadavera, posebno veliki klinički centri kao što je naš, UKC Tuzla i SKB Mostar , rekao je prof. dr. Rebić.

Kako kaže prof. dr. Hajrija Maksić, v.d. generalne direktorice KCUS-a, KCUS aktivno radi na unaprijeđenju transplantacionog programa, a ovo je sedma transplantacija koja je realizovana od početka ove godine (od čega su tri kadaverične).

Sve relevantne institucije trebale bi da pokrenu kampanje o značaju doniranja organa.Veoma je važno da se BiH što prije priključi Eurotransplant programu, jer bi se na ovaj način smanjio broj pacijenata koji se izmještaju van granica naše zemlje. Napominjem, da KCUS ima stručne medicinske multidisciplinarne timove koji mogu realizirati složene transplantacione zahtjeve, tokom 24 sata, rekla je prof. dr Maksić.

Napomenula je da se na KCUS program transplantacije bubrega nastavlja, sa planiranim elektivnim živim srodnim i nesrodnim transplantacijama, kao i 24-satne spremnosti za potencijalnu kadaveričnu transplantaciju bubrega.

PRESS KCUS