Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

NA KLINICI ZA KARDIOVASKULARNU HIRURGIJU KCUS ZAMIJENJEN UREĐAJ STAR 21 GODINU

Početna » Novosti » Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju » NA KLINICI ZA KARDIOVASKULARNU HIRURGIJU KCUS ZAMIJENJEN UREĐAJ STAR 21 GODINU

NA KLINICI ZA KARDIOVASKULARNU HIRURGIJU KCUS ZAMIJENJEN UREĐAJ STAR 21 GODINU

KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

NA KLINICI ZA KARDIOVASKULARNU HIRURGIJU KCUS ZAMIJENJEN UREĐAJ STAR 21 GODINU

NABAVKOM NOVOG APARATA ZNATNO PROŠIREN SPEKTAR OPERATIVNIH ZAHVATA

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nabavio je novi uređaj za vantjelesnu cirkulaciju krvi /perfuziju/ namijenjen za višesatnu podršku funkcije rada srca i pluća kod odraslih i djece. Nabavkom ovog uređaja znatno je proširen spektar operativnih zahvata koji se rade na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju.

Prema riječima šefa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS, doc.dr.Nermira Granova nabavka ove mašine predstavlja dio šest sigma projekata, koji se sprovode u KCUS.

„Multimodularnim konfiguriranjem opreme u sklopu ove mašine uspjeli smo zadovoljiti nekoliko postavljenih ciljeva. Pored osnovne funkcije koju će obavljati ovaj uređaj, tokom operacija na srcu,  povezivanjem  i setiranjem sa postojećom opremom na našoj Klinici, po prvi put ćemo biti u mogućnosti pružiti kratkoročnu cirkulatornu potporu našim pacijentima. Uvođenjem kratkoročne mehaničke potpore srcu povećavamo dijapazon operacija koje se mogu izvesti na našoj Klinici. Tri ECMO-a, uveliko poboljšava kvalitet usluga koje pružamo, jer pojedina oboljenja  koja su do sada bila inoperabilna ili na granici operabilnosti, sada se mogu izvesti sa većim stepenom uspješnosti“ – izjavio je doc.dr.Granov.        

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović kazala je da se medicinska oprema i aparati  u ovoj ustanovi nabavljaju u skladu s prioritetima klinika, uz pridržavanje postojećeg Plana i programa nabavki.

„Ranije je korištena mašina iz 1998.godine. Zbog starosti mašine i prekomjerne upotrebe nismo bili u mogućnosti raditi određene operacije na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju. Nova mašina omogućiće našim pacijentima  znatno kvalitetnije zdravstvene usluge, te olakšati rad hirurzima. Riječ je o uređaju najnovije tehnologije, zahvaljujući kojem ćemo znatno unaprijediti operativni program, te raditi zahvate koje ranije nismo bili u mogućnosti. Zahvaljujući planskim nabavkama i kontinuiranim edukacijama ljekara i medicinskog osoblja, KCUS je značajno proširio listu zdravstvenih usluga u protekle tri godine. Smanjenjem broja izmještanja na liječenje izvan BiH olakšavamo bolesnicima i njihovim porodicama, te pravimo velike finansijske uštede. Ovakvim radom omogućavamo pravilno preusmjeravanje novca u cilju poboljšanja kvalitete zdravstvenih usluga, a u konačnici i jačanja zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini“ – kazala je prof.dr.Izetbgović.

                                                                           PRESS KCUS