Search
Close this search box.

KCUS: Nabavljen aparat za ranu dijagnostiku tumora oka

Početna » Novosti » Klinika za očne bolesti » KCUS: Nabavljen aparat za ranu dijagnostiku tumora oka

KCUS: Nabavljen aparat za ranu dijagnostiku tumora oka

Sarajevo, 12. maj 2021.godine

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

Klinika za očne bolesti

Saopćenje za javnost

KCUS: Nabavljen aparat za ranu dijagnostiku tumora oka

Na Klinici za očne bolesti  KCUS instaliran aparat za fluoresceinsku angiografiju.

Pomoću ove dijagnostičke pretrage će se moći izdiferencirati potrebe  za laser fotokoagulaciju kod pacijenata sa komplikacijama šećerne bolesti, za apliciranje  anti VEGF injekcija, dijagnostika tumora žilnice i očnog dna.

Prema riječima  Amile Alikadić Husović, šefice Klinike za očne bolesti sa primjenom ovog aparata se kompletira moderna očna  „medical retina“ zahvaljujući viziji menadžmenta KCUS na čelu sa prof.dr Sebijom Izetbegović, KCUS se svrstava u regionalne referalne centre u smislu dijagnostike i liječenja očnih bolesti.

EIDON True Color Confocal Scanner je prvi aparat za snimanje očnog dna koji daje sliku visoke rezolucije, visokog kvaliteta čak i kroz gustu mrenu, druge neprozirne medije i usku zjenicu. Ovim aparatom je moguće pregledati cijelo očno dno zahvaljujući opciji koja omogućuje spajanje više slika u mozaike kako bi se dobio širok prikaz i uočile eventualne promjene na periferiji stražnjeg dijela oka. 

Na taj način uspješno se prate komplikacije šećerne bolesti gdje odlučujemo da li ćemo primjeniti neinvazivnu terapiju ili hirurške metode”, naglasila prof. dr. Alikadić Husović.

Ističe da je pregled ovim aparatom jako važan i kod ranog otkrivanja tumora oka gdje se kod ranog uočavanja može djelovati raznim vrstama zračenja (radioterapija).

Zahvaljujući ovom aparatu možemo da pratimo različite poremećaje na krvnim sudovima, promjene kod povećanog krvnog pritiska, uputiti na eventualnu promjenu internističke terapije, pratiti razne nasljedne bolesti očnog dna, kao i promjene na očnom živcu. Ponosni smo da ovaj najmoderniji aparat jedini u Bosni i Hercegovini ima upravo Klinika za očne bolesti KCUSa koja i na taj način potvrđuje svoje liderstvo u modernoj dijagnostici i terapiji”, rekla je prof. dr. Alikadić – Husović.

Kako kaže prof. dr. Nermir Granov, direktor hirurških disciplina, opredjeljenje ovog menadžmenta je napredak i unaprjeđenje zdravstva u svim oblastima rada.

“Jedini način za postizanje ovog cilja je stručno usavršavanje i nabavka nove opreme, zahvaljujući kojima idemo u korak sa globalnim promjenama na polju medicine. KCUS se uspješnim  projektima stručnošću i kvalitetom zdravstvenih usluga izborio za respektabilnu reputaciju izvrsnog zdravstvenog centra, u regionu i šire“, izjavio je prof. dr. Granov.

Klinika za očne bolesti

Pošaljite upit