Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

Napad na Dr. Edu Hasanbegovića

Početna » Napad na Dr. Edu Hasanbegovića

Napad na Dr. Edu Hasanbegovića

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu najoštrije osuđuje napad na prof.dr.Edu Hasanbegovića, koji se desio 12.novembra u prostorijama Pedijatrijske klinike.

Prof.dr.Edo Hasanbegović kao i svi uposlenici Pedijatrijske klinike i KCUS odgovorno, profesionalno i moralno obavljaju svoj svakodnevni posao, u najboljem interesu bolesnika. Ni u jednom momentu niko od uposlenika KCUS nije odbio pružiti zdravstvenu uslugu pacijentu, a Pedijatrijska klinika KCUS naširoko je poznata po izvrsnosti usluga koje pruža.

Javnost mora biti upoznata da lijekovi za pacijenticu N.S. , kćerku napadača Denisa Smajlovića spadaju u nadležnost FZZO kao i nabavka svih tuberkulostatika i citostatika. KCUS nema nikakvu odgovornost za nedostatak takvih lijekova.

Nedopustiva je primjena verbalne ili fizičke sile, a pogotovo je nedopustivo prijetiti upotrebom vatrenog oružja u bolnici, ugrožavajući pri tome ljekare i svo osoblje, kao i ostale bolesnike i posjetioce.

Svi uposlenici KCUS-a, nakon saznanja o po život opasnoj situaciji koju su doživjeli njihove kolege, opravdano propituju vlastitu sigurnost pri pružanju zdravstvene zaštite pacijentima i osjećaju  emocionalne posljedice, koje ne mogu i ne smiju biti sastavni dio njihovog ionako emocionalno zahtjevnog i stresnog posla.

Da stvar bude gora, javnosti se ovaj kriminalni potez prikazuje kao opravdan u određenim medijima, što je ispod svakog nivoa profesionalnih i etičkih standarda. Još gora od netačnih medijskih navoda je činjenica da pojedini političari, u cilju dobijanja jeftinih i sramotnih političkih poena, ljekare KCUS prikazuju kao nemoralne i kriminalne osobe, iznoseći netačne informacije u javnost.

Jedan od njih je predsjedavajući Skupštine KS, Elmedin Konaković koji je u nekoliko navrata iznosio neistine da na Pedijatrijskoj klinici KCUS nema toplomjera, iako su mu ljekari dali i dokaze da te tvrdnje nisu istinite. Huškačkim govorom predsjedavajući Konaković jedan je od onih koji je doprinio  napadu na dr.Edu Hasanbegovića i uposlenike Pedijatrijske klinike

Ljekari i osoblje KCUS nakon ovog događaja strahuju za vlastite živote, te je ozbiljno narušena radna atmosfera. S toga ćemo stupiti u dvosatni štrajk upozorenja, kako bismo digli svoj glas protiv hajke koja se kontinuirano provodi protiv ljekara KCUS.

Upozoravamo huškače, ma ko da su oni, da KCUS nije mjesto za sticanje političkih poena ili lične koristi, te da ćemo se ozbiljno i zakonski obračunati sa onima koji udaraju na naše dostojanstvo i profesionalni integritet.

Također ćemo podnijeti Tužbu protiv  lica koje je prijetilo upotrebom vatrenog oružja našem ljekaru i osoblju. KCUS nije mjesto primjene bilo koje vrste sile, niti ćemo dozvoliti da se prijeti našim uposlenicima na bilo koji način.

Nezadovoljstvo našim uslugama, u bilo kojem segmentu, može se izraziti pismenim putem prema Komisiji za žalbe i pohvale KCUS, ali i prema Ljekarskoj komori FBIH.

Civilizovan način ponašanja jedini je koji se toleriše u najvećoj i najstarijoj zdravstvenoj ustanovi, kroz koju dnevno prođe i do 15.000 pacijenata.