Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

KCUS: Na Klinici za ortopediju prvi put ugrađena reverzna endoproteza ramena

Početna » KCUS: Na Klinici za ortopediju prvi put ugrađena reverzna endoproteza ramena

KCUS: Na Klinici za ortopediju prvi put ugrađena reverzna endoproteza ramena

Na Klinici za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prvi put je urađen operativni zahvat ugradnje reverzne proteze ramena pacijentici Ajki Hodžić (1963) iz Bihaća i to u potpunosti samostalno od strane ljekara dr. Walid Suliman i mr. sci. dr. med. Faruka Lazovića. 

Prema riječima mr. sci. dr. med. Faruka Lazovića,  pacijentici  je  u četvrtak 11. maja 2023. godine urađen operativni zahvat ugradnje reverzne endoproteze ramena.

Pacijentica je zadobila prelom proksimalnog humerusa (rame) prije devet godina i od tada je u potpunosti bila limitirana sa pokretima. Ova povreda joj je onemogućavala standardne aktivnosti, što je uticalo i na kvalitet života pacijentici“, pojasnio je mr.sci. dr.med. Lazović.  

Ističe da je prethodno isti operativni zahvat urađen u nekoliko navrata na Klinici za ortopediju KCUS, ali od strane gostujućih ortopeda. 

Sa ovim operativnim zahvatom se povećava broj usluga naše Klinike, a to znači da pacijenti iz BiH neće imati  potrebe da idu van granica naše države.  Operativna ekipa Klinike je u potpunosti spremna da pruži najbolju uslugu pacijentima“, naveo je dr. Lazović.

Prema riječima Đemila Omerovića, šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju, medicinski timovi u KCUS obavljaju najkompleksnije  operativne zahvate.

„ U proteklih sedam i po godina napredovali smo u svim sferama rada. Naši pacijenti su zadovoljni, a tome govore pohvale. Ponosni smo što imamo medicinski kadar koji se stalno educira kako bi mogli u potpunosti obavljati kompleksne hirurške zahvate“, naglašava prof. dr. Omerović.

Kako kaže prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS, Klinika za ortopediju KCUS prati najsavremenije metode liječenja bolesnika.

Proširujemo paletu zdravstvenih usluga, uvodimo nove procedure i zahvate koji se nikada ranije nisu radili u BiH. Ovakvim radom direktno utičemo na smanjenje broja pacijenata koji se izmještaju na liječenje izvan naše zemlje.

Također, omogućujemo  pacijentima da dobiju uslugu u svojoj zemlji. Trudimo se da nakon ovakvih procedura pacijenti vrlo brzo krenu u normalni život i vrate se svakodnevnim aktivnostima”, rekla je prof. dr. Izetbegović.

PRESS KCUS