Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

REAGIRANJE NA OPREMU TEKSTA PORTALA KLIX.BA: KCUS JE POZITIVAN PRIMJER U BORBI PROTIV PANDEMIJE

Početna » REAGIRANJE NA OPREMU TEKSTA PORTALA KLIX.BA: KCUS JE POZITIVAN PRIMJER U BORBI PROTIV PANDEMIJE

REAGIRANJE NA OPREMU TEKSTA PORTALA KLIX.BA: KCUS JE POZITIVAN PRIMJER U BORBI PROTIV PANDEMIJE

Portal Klix.ba je u tekstu „CRNA STATISTIKA: Drastičan porast broja umrlih u BiH na kraju 2020. godine, žestoke posljedice korone” na tendenciozan način povećanu smrtnost u Bosni i Hercegovini povezao isključivo sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Tekst u kojem se tematizira povećana smrtnost u cijeloj Bosni i Hercegovini ilustriran je fotografijom KCUS-a. Time se čitaocima indirektno sugerira da je upravo ova zdravstvena institucija odgovorna za povećanu smrtnost, što je, naravno, potpuna neistina.

Ne sporeći da je smrtnost od virusa korona u Bosni i Hercegovini izražena, moramo ukazati na činjenicu da je smrtnost u Kantonu Sarajevo, gdje KCUS od prvog da vodi borbu protiv pandemije, znatno niža od bh. prosjeka.

Smrtnost u Sarajevu je 1,6 posto, dok je, recimo, u Banjoj Luci ona 3,6 posto. Također, smrtnost u Kantonu Sarajevo je niža od smrtnosti u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, kao i od prosjeka u zemljama Evropske unije. 

Dakle, podaci jasno govore da su rezultati u BiH najbolji upravo tamo gdje KCUS vodi bitku protiv pandemije. Stoga bi se fotografija KCUS-a mogla koristiti isključivo kao ilustracija pozitivnog primjera borbe protiv pandemije virusa korona.

Želeći vjerovati da iskazana tendencioznost u tekstu portala Klix.ba nije bila namjerna, tražimo da se naše reagiranje objavi i da mu se da jednak tretman kao i tekstu na koji reagiramo. Tražimo to zarad istine, ali i kao priznanje našim ljekarima i drugom medicinskom osoblju, koji već skoro godinu ulažu nadljudske napore boreći se u teškim uvjetima pandemije za živote i zdravlje naših građana.

S poštovanjem,

PRESS SLUŽBA KCUS-A