Search
Close this search box.

KCUS: OBILJEŽEN JE  SVJETSKI DAN ANESTEZIJE

Početna » Novosti » KCUS: OBILJEŽEN JE  SVJETSKI DAN ANESTEZIJE

KCUS: OBILJEŽEN JE  SVJETSKI DAN ANESTEZIJE

U kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu obilježen je Svjetski dan anestezije, izvorno nazvan „dan etera“, kao jedan od najznačajnijih događaja u historiji medicine.  Anestezija eterom prvi put je primjenjena 1846.godine u Bostonu, čime je omogućeno potpuno bezbolno izvođenje hirurških zahvata kod pacijenata.

Prema riječima šefice Klinike za anestezju i reanimaciju KCUS-a, Prim.dr.sci.med.  Amele Katica- Mulalić anesteziolozi igraju jednu od ključnih uloga tokom svih operativnih zahvata, gdje je potrebno u potpunosti uspavati pacijenta.

„Posao anesteziologa je veoma odgovoran jer je naš zadatak da sigurno i bezbijedno vodimo pacijenta kroz operativni zahvat i anesteziju. Anesteziolozi su nezamjenjivi kada je u pitanju sprovođenje intenzivnog reanimacionog tretmana kod pacijenata koji su izuzetno teškog općeg stanja i bore se za život. U fokusu obilježavanja Svjetskog dana anestezije svake godine je isticanje važnosti različitih aspekata anestezije uz naglašavanje određene odabrane teme. Ove godine tema obilježavanja je sigurnost pacijenta, koja predstavlja najpouzdaniju mjeru kvalitete zdravstvenog sistema, a definirana je kao prevencija  i unaprijeđenje zaštite od neželjenih događaja tokom procesa pružanja zdravstvene zaštite“ – navodi Prim.dr.sci.med.Amela Katica- Mulalić.

Anesteziološka zajednica podijelila je svoja iskustva na društvenim mrežama, te su organizirana predavanja uz aktuelne teme iz oblasti anestezije i reanimacije  i radionice za studente na modelima.

Pošaljite upit