Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

Uveden novi postupak u KCUS: Pacijenti više neće morati po uslugu van BiH

Početna » Novosti » Klinika za neurohirurgiju » Uveden novi postupak u KCUS: Pacijenti više neće morati po uslugu van BiH

Uveden novi postupak u KCUS: Pacijenti više neće morati po uslugu van BiH

Na Klinici za neurohirurgiju KCUS, po prvi put u Bosni i Hercegovini, ugrađena je baklofenska pumpa. Zahvaljujući kontinuiranoj edukaciji ljekara i medicinskog osoblja ova usluga će se od sada pružati u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Do sada su pacijenti sa indikacijom za ovaj zahvat, izmještani van Bosne i Hercegovine, za ugradnju ali i za kontrolne preglede.

Uvođenjem nove usluge olakšaće se liječenje bolesnika, te ostvariti znatne finansijske uštede. U okviru programa kontinuirane edukacije ljekara i medicinskog osoblja KCUS, dr.Edin Hajdarpašić, s Klinike za neurohirurgiju, prošao je edukaciju u Sloveniji, čime je osposobljen za izvođenje ovog operativnog zahvata.

Prema njegovim rječima uvođenje ove usluge u KCUS je od velikog značaja za sve građane Bosne i Hercegovine.

„Zahvaljujući edukaciji, koju sam prošao u Sloveniji, usavršio sam svoja znanja te po prvi put izveo ugradnju baklofenske pumpe. Zahvat je urađen petnaestogodišnjaku, oboljelom od cerebralne paralize. Riječ je o reimplantaciji, jer je postupak prvobitno urađen u Njemačkoj, prije sedam godina” – kazao je dr.Hajdarpašić.

Dr.Hajdarpašić naveo je da su indikacije  za ovaj postupak sva oboljenja koja dovode do spazma mišića. Najčešće su to multipla skleroza, moždani udar ili povrede vrata.

Donator pumpe je kompanija Medtronik Adriatic iz Zagreba. Troškove dostave i PDV-a snosila je kompanija Tuzlafarm.

Predstavica kompanije Medtronik Adriatica, Ivana Brkan, izrazila je zadovoljstvo saradnjom ove kuće sa KCUS, koja traje već nekoliko godina.

„Zadovoljstvo nam je da smo mogli pomoći ovom dječaku doniranjem ugrađene baklofenske pumpe. Saradnja sa Kliničkim centrom traje veoma dugo, te se nadamo da ćemo i ubuduće nastaviti istim putem”– kazala je.

Tim koji je izveo operativni zahvat činili su neurohirurzi dr.Edin Hajdarpašić i dr. Adi Ahmetspahić, dr. Omer Nahed Eneim sa Klinike za anesteziju i reanimaciju, instrumentarka Mirsada Beširević, tehničar Mirsad Dizdarević, tehničar Elmir Hrvat i anestetičarka Mirsada Muhibić. Zahvatu je prisustvovao i dr. Predrag Stojković iz Beograda.

Vrijednost ugrađene baklofenske pumpe iznosi 20.000KM.