Search
Close this search box.

KLINIKA ZA HEMODIJALIZU KCUS: USPJEŠNO PLASIRAN KATETER MALODOBNOM PACIJENTU SA MULTIPLIM UROĐENM ANOMALIJAMA PREKIDA SE DUGOGODIŠNJA PRAKSA IZMJEŠTANJA  IZVAN BIH

Početna » Novosti » KLINIKA ZA HEMODIJALIZU KCUS: USPJEŠNO PLASIRAN KATETER MALODOBNOM PACIJENTU SA MULTIPLIM UROĐENM ANOMALIJAMA PREKIDA SE DUGOGODIŠNJA PRAKSA IZMJEŠTANJA  IZVAN BIH

KLINIKA ZA HEMODIJALIZU KCUS: USPJEŠNO PLASIRAN KATETER MALODOBNOM PACIJENTU SA MULTIPLIM UROĐENM ANOMALIJAMA PREKIDA SE DUGOGODIŠNJA PRAKSA IZMJEŠTANJA  IZVAN BIH

Ljekari Klinike za hemodijalizu KCUS-a po prvi put su uspješno plasirali centralni venski kateter šesnaestogodišjem pacijentu sa urođenim multiplim anomalijama i izrazito komplikovanim vaskularnim statusom. Pacijent je hospitaliziran na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a radi rješavanja vaskularnog pristupa i započinjanja hemodijalize.

Prema riječima šefice Klinike za hemodijalizu KCUS-a, dr.sci. med Amele Bećiragić ovom procedurom napravljen je iskorak u liječenju dijaliznih pacijenata, s obzirom da su ovako komplikovani slučajevi ranije izmještani na liječenje izvan Bosne i Hercegovine.

Raduje nas da smo ovom procedurom olakšali malodobnom pacijentu i njegovim roditeljima. Riječ je o veoma teškom bolesniku, sa višestrukim urođenim poteškoćama koje su dovele do bubrežne slabosti. Pacijent nastavlja liječenje na Pedijatrijskoj klinici, gdje je već po plasiranju katetera urađena prva dijaliza. Od velikog značaja za oporavak je  to što dječak nastavlja liječenje u svojoj zemlji, sa ljekarima i medicinskim osobljem koje već dugo poznaje i uz svakodnevno prisustvo svoje porodice“ – ističe dr. Bećiragić.

Proceduru su uspješno uradili ljekari prim.mr.sci Vahidin Šahović i dr. Emir Groša, uz asistenciju medicinskih sestara Indire Čelebić i Samije Kadrić.

Na Klinici za hemodijalizu trenutno se liječi 239 pacijenata, koji se dijaliziraju u četiri smjene. Dr. Bećiragić ističe da je shodno porastu broja dijaliznih pacijenata u nekoliko navrata vršena i reorganizacija rada, kako bi svi pacijenti dobili pravovremenu i adekvatnu uslugu.

„Osim hroničnih hemodijaliza naši ljekari rade i akutne dijalizne metode na pokretnom dijaliznom aparatu na Odjelima intenzivne njege u KCUS-u, kao i plazmafereze za teške bolesnike Hematološke i Neurološke klinike. Veliki broj dijaliznih pacijenata imaju i druge poteškoće, te u našem radu primjenjujemo multidisciplinarni pristup u liječenju uz saradnju i konsultacije sa kolegama sa ostalih klinika. Pacijenti iz cijele Federacije BiH dolaze na našu kliniku i zahvaljujući stručnosti ljekara Klinike za hemodijalizu brzo i uspiješno rješavaju probleme vaskularnog pristupa za potrebe obavljanja hemodijalize. U toku 2022.godine ljekari Klinike za hemodijalizu plasirali su 139 centralnih venskih katetera (tuneliranih i privremenih) najtežim pacijentima iz drugih kantona – izjavila je dr. Bećiragić.

Glavna sestra Klinike za hemodijalizu KCUS, Mersiha Ibišević navodi da ljekari i medicinsko osoblje ulažu maksimalan trud kako bi  se pacijenti osjećali ugodno tokom dijalize.

„Nastojimo u svakom momentu biti na raspolaganju našim pacijentima, s kojima gradimo odnos zasnovan na međusobnom razumijevanju i povjerenju. Bude i teških trenutaka, ali ih zajedno prevazilazimo“ – navodi Ibišević.

Generalna direktorica KCUS-a, prof. dr Sebija Izetbegović ističe da ova zdravstvena ustanova nastavlja s unaprijeđenjem zdravstvenih usluga u svim segmentima svog rada. Naglašava da je Klinika za hemodijalizu KCUS edukativni centar za ljekare i medicinsko osoblje s područja cijele Federacije BiH.

„KCUS je podrška svim dijaliznim pacijentima, ne samo s područja Kantona Sarajevo već i iz ostalih kantona. Naši ljekari vrše edukacije kolega, ali i sami kontinuirano rade na vlastitom stručnom usavršavanju. Procedura koja je po prvi put izvedena kod izrazito teškog malodobnog pacijenta na Klinici za hemodijalizu  KCUS olakšaće pacijentu i njegovim roditeljima, ali i rasteretiti zdravstveni sistem u smislu trošenja novca za izmještanje na liječenje izvan naše zemlje. Sve naše aktivnosti bazirane su na jačanju zdravstva, kroz unaprijeđenje postojećih usluga. U toku proteklih sedam godina uveli smo brojne procedure, obnovili terapijsku i dijagnostičku opremu, popravili kompletan radni ambijent i uslove rada uposlenika, vršili ciljane edukacije po čijem završetku su naši ljekari osposobljavani za nove zahvate. Puno radimo ali su i rezultati odlični što nas ohrabruje u radu“ – kazala je prof.dr Izetbegović.

KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU

Pošaljite upit