USPJEŠNO REALIZIRANA KAMPANJA „EUROMELANOMA 2019“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

USPJEŠNO REALIZIRANA KAMPANJA „EUROMELANOMA 2019“

Ljekari KCUS pregledali preko 400 uposlenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

U okviru obilježavanja kampanje „Euromelanoma 2019.“ ljekari Klinike za dermatovenerologiju KCUS pregledali su više od 400 uposlenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Uposlenici Direkcije spadaju u rizičnu kategoriju s obzirom na čestu izloženost jakom suncu, kao i činjenicu da zbog terenskog rada nisu u mogućnosti redovno se pregledati.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Mirsad Vilić izrazio je zahvalnost na razumijevanju koje je KCUS pokazao prema uposlenicima Direkcije, s obzirom da policijski službenici tokom obavljanja poslovnih i službenih zadataka uglavnom borave na otvorenom, te su svakodnevno izloženi štetnom UV zračenju, bez adekvatne zaštite.

Pored pregleda naši uposlenici dobili su i savjete kako se pravilno zaštiti tokom višesatnog boravka na suncu. Raduje me odziv ovolikog broja uposlenika, što je odraz da ipak imamo razvijenu svijest o značaju rane prevencije neželjenih promjena na koži. S obzirom na veliki interes i odziv policijskih službenika, nadamo se nastavku saradnje i u narednom periodu. Veoma smo zahvalni ljekarima KCUS, i direktorici prof.dr.Sebiji Izetbegović koji su po prvi put kampanjom obuhvatili naše uposlenike. Najveći broj polcijskih službenika, usljed terenskih i poslovnih obaveza, nisu u mogućnosti obavljati redovne preglede kože“ – izjavio je Vilić.

Prema riječima pomoćnika direktora Direkcije, Mehmeda Mehičića akcija besplatnih pregleda protekla je veoma dobro, sa odličnim odzivom uposlenika.

„Ljudi se veoma teško odlučuju na individualne preglede s obzirom na činjenicu da nam je potrebno nekoliko sati, koje zbog poslovnih i drugih obaveza često nismo u mogućnosti odvojiti. Zbog toga je ova kampanja od iznimnog značaja za nas, jer smo za svega 15 minuta dobili kompletne preglede sumnjivih promjena na koži “ – kazao je Mehičić.

Mr.sci.dr.Hana Helppikangas sa Klinike za dermatovenerologiju KCUS navodi da sprovođenje kampanje „Euromelanoma 2019.“ značajno uticalo na podizanje svijesti o značaju prevencije i zaštite od neželjenih UV zraka među građanima.

„Prethodnih godina kampanjom smo obuhvatili hiljade građana  BiH, a ove godine smo kampanju usmjerili na KCUS i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH. Obje ustanove imaju veoma brojne uposlenike, koji se ranijih godina usljed poslovnih obaveza nisu bili u mogućnosti nesplatno testirati u okviru kampanje. Kod određenog broja pregledanih uočili smo sumnjive promjene, koje ćemo adekvatno tretirati. Jedan dio pregledanih upućen je na Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS na hiruršku ekciziju“ – kazala je mr.sci.dr.Helppikangas.

Mr.sci.dr.Helppikangas izrazila je posebnu zahvalnost menadžmentu KCUS na podršci u organizaciji Kampanje, kao i kolegama dermatolozima iz Udruženja za prevenciju i borbu protiv raka kože – Melanoma BiH koji su učestvovali u besplatnim pregledima.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović ističe da ova ustanova svake godine sprovodi kampanju „Euromelanoma“ iako se radi o usluzi sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite.

„Svjesni značaja preventivnih pregleda i činjenice da u KCUS rade izrazito stručni dermatolozi, želimo olakšati građanima i pružiti im mogućnost da se besplatno pregledaju i posavjetuju sa našim ljekarima. Prevencija je ključna u spriječavanju svih oboljenja, te smo mišljenja da je neophodno sprovesti pravilne programe u svim oblastima medicine. U posljednjih nekoliko godina bilježi se porast oboljelih od različitih kožnih oboljenja, a većina njih su direktna posljedica izloženosti štetnom UV zračenju. Uposlenici KCUS nisu imali priliku besplatno se testirati tokom prethodnih godina, s obzirom da su u vrijeme održavanja kampanje većina njih na svojim radnim mjestima. Isti slučaj je i sa zaposlenim u drugim ustanovama. S toga smo ove godine pružili priliku velikom broju uposlenika naše ustanove i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.  U narednim godinama kampanju ćemo usmjeriti i na ostale ustanove koje zapošljavaju veliki broj uposlenika. Programi prevencije sastavni su dio uređenog zdravstvenog sistema, čega smo mi u  KCUS veoma svjesni. Redovno sprovodimo razlitiče akcije i kampanje, u okviru kojih savjetima, besplatnim pregledima i testiranjima, direktno utičemo na podizanje svijesti kod naših građana o značaju i načinima prevencije različitih oboljenja, mada to ne spada u našu obavezu. Preventivne programe bi trebalo da osmisli Kantonalno ministarstvo zdravstva u saradnji sa kompetentnim ustanovama i stručnjacima“ – navela je prof.dr.Izetbegović.                              

PRESS KCUS

Pošaljite upit