Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

USPJEŠNO REALIZIRANA KAMPANJA „EUROMELANOMA 2019“

Početna » Novosti » USPJEŠNO REALIZIRANA KAMPANJA „EUROMELANOMA 2019“

USPJEŠNO REALIZIRANA KAMPANJA „EUROMELANOMA 2019“

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

USPJEŠNO REALIZIRANA KAMPANJA „EUROMELANOMA 2019“

Ljekari KCUS pregledali preko 400 uposlenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

U okviru obilježavanja kampanje „Euromelanoma 2019.“ ljekari Klinike za dermatovenerologiju KCUS pregledali su više od 400 uposlenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Uposlenici Direkcije spadaju u rizičnu kategoriju s obzirom na čestu izloženost jakom suncu, kao i činjenicu da zbog terenskog rada nisu u mogućnosti redovno se pregledati.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Mirsad Vilić izrazio je zahvalnost na razumijevanju koje je KCUS pokazao prema uposlenicima Direkcije, s obzirom da policijski službenici tokom obavljanja poslovnih i službenih zadataka uglavnom borave na otvorenom, te su svakodnevno izloženi štetnom UV zračenju, bez adekvatne zaštite.

Pored pregleda naši uposlenici dobili su i savjete kako se pravilno zaštiti tokom višesatnog boravka na suncu. Raduje me odziv ovolikog broja uposlenika, što je odraz da ipak imamo razvijenu svijest o značaju rane prevencije neželjenih promjena na koži. S obzirom na veliki interes i odziv policijskih službenika, nadamo se nastavku saradnje i u narednom periodu. Veoma smo zahvalni ljekarima KCUS, i direktorici prof.dr.Sebiji Izetbegović koji su po prvi put kampanjom obuhvatili naše uposlenike. Najveći broj polcijskih službenika, usljed terenskih i poslovnih obaveza, nisu u mogućnosti obavljati redovne preglede kože“ – izjavio je Vilić.

Prema riječima pomoćnika direktora Direkcije, Mehmeda Mehičića akcija besplatnih pregleda protekla je veoma dobro, sa odličnim odzivom uposlenika.

„Ljudi se veoma teško odlučuju na individualne preglede s obzirom na činjenicu da nam je potrebno nekoliko sati, koje zbog poslovnih i drugih obaveza često nismo u mogućnosti odvojiti. Zbog toga je ova kampanja od iznimnog značaja za nas, jer smo za svega 15 minuta dobili kompletne preglede sumnjivih promjena na koži “ – kazao je Mehičić.

Mr.sci.dr.Hana Helppikangas sa Klinike za dermatovenerologiju KCUS navodi da sprovođenje kampanje „Euromelanoma 2019.“ značajno uticalo na podizanje svijesti o značaju prevencije i zaštite od neželjenih UV zraka među građanima.

„Prethodnih godina kampanjom smo obuhvatili hiljade građana  BiH, a ove godine smo kampanju usmjerili na KCUS i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH. Obje ustanove imaju veoma brojne uposlenike, koji se ranijih godina usljed poslovnih obaveza nisu bili u mogućnosti nesplatno testirati u okviru kampanje. Kod određenog broja pregledanih uočili smo sumnjive promjene, koje ćemo adekvatno tretirati. Jedan dio pregledanih upućen je na Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS na hiruršku ekciziju“ – kazala je mr.sci.dr.Helppikangas.

Mr.sci.dr.Helppikangas izrazila je posebnu zahvalnost menadžmentu KCUS na podršci u organizaciji Kampanje, kao i kolegama dermatolozima iz Udruženja za prevenciju i borbu protiv raka kože – Melanoma BiH koji su učestvovali u besplatnim pregledima.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović ističe da ova ustanova svake godine sprovodi kampanju „Euromelanoma“ iako se radi o usluzi sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite.

„Svjesni značaja preventivnih pregleda i činjenice da u KCUS rade izrazito stručni dermatolozi, želimo olakšati građanima i pružiti im mogućnost da se besplatno pregledaju i posavjetuju sa našim ljekarima. Prevencija je ključna u spriječavanju svih oboljenja, te smo mišljenja da je neophodno sprovesti pravilne programe u svim oblastima medicine. U posljednjih nekoliko godina bilježi se porast oboljelih od različitih kožnih oboljenja, a većina njih su direktna posljedica izloženosti štetnom UV zračenju. Uposlenici KCUS nisu imali priliku besplatno se testirati tokom prethodnih godina, s obzirom da su u vrijeme održavanja kampanje većina njih na svojim radnim mjestima. Isti slučaj je i sa zaposlenim u drugim ustanovama. S toga smo ove godine pružili priliku velikom broju uposlenika naše ustanove i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.  U narednim godinama kampanju ćemo usmjeriti i na ostale ustanove koje zapošljavaju veliki broj uposlenika. Programi prevencije sastavni su dio uređenog zdravstvenog sistema, čega smo mi u  KCUS veoma svjesni. Redovno sprovodimo razlitiče akcije i kampanje, u okviru kojih savjetima, besplatnim pregledima i testiranjima, direktno utičemo na podizanje svijesti kod naših građana o značaju i načinima prevencije različitih oboljenja, mada to ne spada u našu obavezu. Preventivne programe bi trebalo da osmisli Kantonalno ministarstvo zdravstva u saradnji sa kompetentnim ustanovama i stručnjacima“ – navela je prof.dr.Izetbegović.                              

PRESS KCUS