Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

U cilju što uspješnijeg prevazilaženja problema nastalih epidemijom morbila u KCUS održan sastanak

Početna » Vijesti » U cilju što uspješnijeg prevazilaženja problema nastalih epidemijom morbila u KCUS održan sastanak

U cilju što uspješnijeg prevazilaženja problema nastalih epidemijom morbila u KCUS održan sastanak

Zbog epidemije morbila u KS prof.dr.Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS, pozvala je na sastanak premijera Vlade KS, Edina Fortu i kantonalnu ministricu zdravstva. Sastanku se odazvala doc.dr.Amela Sofić, kantonalna ministrica zdravstva kao i direktorica Zavoda  za javno zdravstvo, doc.dr.Aida Pilav.

U ime KCUS, uz direktoricu, sastanku su prisustvovali i prof.dr.Edo Hasanbegović, prof.dr.Sena Rašić, doc.dr.Verica Mišanović, doc.dr.Rusmir Baljić i dr.Nermina Bajramović, kao i glavna sestra KCUS Ernela Eminović  koji su obavjestili o problemima u vezi sa velikim prilivom oboljelih od morbila, kao i o drugim problemima sa kojima se susreću u radu.

Trenutno su na Klinici za infektivne bolesti smještena 33 pacijenta, a svakodnevno se u ambulanti pregleda preko 15 novooboljelih. U periodu od februara do 20.marta na Klinici za infektivne bolesti pregledano je ukupno 350 pacijenata oboljelih od morbila.

Na Pedijatrijskoj klinici KCUS smješteno je dvoje djece, oboje na respiratoru zbog težih komplikacija bolesti. Poznato je da je jedna 7-mjesečna djevojčica preminula.

Najveći pritisak trpi Klinika za pedijatriju, zbog neadekvatnog postojećeg sistema zdravstvene zaštite u KS djece na primarnom i sekundarnom nivou. Na sastanku je također istaknut i problem mogućnosti širenja zaraze na sve ostale pacijente koji su smješteni na lokalitetu Jezero (Dječija hirurgija, Ginekologija i porodiljstvo, kao i svi pedijatrijski pacijenti).

Problem sa dugogodišnjim smještajem četiri pacijenta koji su na mehaničkoj ventilaciji na Pedijatrijskoj klinici predočen je uz zahtjev da ga Vlada KS hitno riješi uz izneseni prijedlog. Jedan takav pacijent smješten je na Klinici za infektivne bolesti. Radi se o pacijentima koji su u trajno teškom stanju i kojima, nažalost, nije moguće pomoći ni na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite. Njima je potrebna palijativna njega, koja spada u primarni nivo ali i u zakonsku obavezu na riješavanje Kantonalnom nivou vlasti (Zakon o zdravstvenoj zaštiti / član 13., stav 1., tačka 7.)

„Respiratori koji su zauzeti trebalo bi da omoguće spašavanje života na tercijarnom nivou usluge, u trajanju od nekoliko dana i nakon toga da uslijedi otpust pacijenta. Naravno, Kanton bi trebao hitno da obezbijedi sve uslove (prostor, kadar i opremu) za trajno teška stanja.

Što se tiče epidemije morbila, u ovom trenutku KCUS odgovara stručno i kadrovski odlično. Spremni smo i na epidemije većih razmjera, ali ističemo potrebu hitne nabavke respiratora za pacijente kod kojih se može razviti teški oblik plućnih komplikacija u toku bolesti, jer je pet već blokirano navedenim pacijentima“ – kazali su iz KCUS.

Ministrica Sofić je iskazala razumijevanje za postojeću situaciju i obećala pomoć u hitnoj nabavci 10 respiratora, kao i rješavanju pacijenata kojima je potrebna palijativna njega. Također je naglasila da KCUS nije pod MORATORIJEM na zapošljavanje.

Dr.Aida Pilav je govorila o smjernicama koje bi trebalo da poštuju Domovi zdravlja, kao i nivo porodične medicine, o načinu kretanja oboljelih od morbila.

Zajednički zaključak je da roditelji moraju odgovorno postupati i pratiti šemu vakcinacije njihove djece, da je potrebno nastaviti reformu zdravstvenog sistema. Kantonalno ministarstvo bi trebalo potvrditi Zakonom propisano radno vrijeme za sve zdravstvene ustanove, a u cilju boljeg funkcionisanja sistema kao i zadovoljstva uslugom osiguranika, te boljih uslova rada uposlenika u zdravstvu. 

                                                               PRESS KCUS