SAOPĆENJE ZA JAVNOST NAJSAVREMENIJA NEUROHIRURŠKA TEHNOLOGIJA NA KCUS PRVI PUT PRIMJENJEN ROBOTSKI ASISTIRANI SISTEM

Klinika za neurohirurgiju KCUS uvela je u upotrebu najsavremeniju neurohiruršku tehnologiju, iznimno korisnu za obavljanje najkompleksnijih operativnih zahvata mozga i kičme. Riječ je o upotrebi egzoskopa – robotski asistiranog sistema (RoboticScope®) koji uključuje robotsku „ruku“, sistem sa 3D kamerom visoke rezolucije i digitalnim ekranom na glavi (Head-Mounted Display).

Ovaj sistem predstavlja najveće tehnološko dostignuće u oblasti mikroneurohirurgije. Primjenom egzoskopa timovi neurohirurga KCUS-a danas su uspješno uradili dvije izrazito kompleksne operacije mozga i kičme, čime je KCUS zvanično prva ustanova u Bosni i Hercegovini koja je počela s primjenom ove sofisticirane tehnologije.

Operativne timove predvodili su doc. dr Ibrahim Omerhodžić i dr.Almir Džurlić, uz asistenciju mladih doktora Bekira Rovčanina i Anesa Mašovića, te anesteziologa dr.Enise Bejtić Čustović i dr.Lejle Dreca, instrumentarke Senije Karahmet i tehničara Beris Kurspahić uz ostali tim klinike.

„Robotski sistem je od velike važnosti za kompleksne operacije na mozgu i kičmi. To je sistem vizualizacije koji zamjenjuje tradicionalnu kombinaciju fiksnih okulara i mikroskopa sa ekranom montiranim na glavu, robotskom rukom i kompletnim sistemom digitalnih kamera. Kao rezultat ove napredne tehnologije, neurohirurg je u mogućnosti da zadrži svoje najvažnije instrumente – ruke i fokusira oči na hirurško polje“ – ističu neurohirurzi KCUS-a.  

Naglašavaju da je neurohirurgija kao jedna od najsofisticiranijih grana medicine zahtijeva konstantnu edukaciju i napredovanje, kako bi se obezbijedio najbolji mogući tretman najkompleksnijih neurohirurških operacija kod naših pacijenata.

„Veoma smo sretni i zadovoljni  da smo uz pomoć menadžmenta KCUS uspjeli organizirati operacije najmodernijom robotskom tehnologijom. Zahvaljuju firmama Medical Innovation Solutions i BHS Technologies za mogućnost korištenja opreme. U narednim danima planiramo nove zahvate, koje će raditi timovi kolega“ – kazali su.

Generalna direktorica KCUS-a, prof.dr Sebija Izetbegović istakla je da KCUS u svim oblastima svoga rada prati promjene na svjetskom zdravstvenom planu, te da su inovacije sastavni dio plana i programa rada ove ustanove.Uvođenje najsavremenije neurohirurške tehnologije, jedna je od novina kojom je Neurohirurgija napravila novi iskorak u liječenju bolesnika.

 „Pravac našeg djelovanja uvijek ide ka unaprijeđenju zdravstvenih usluga u svim sferama rada, kako bismo pacijentima pružili najefikasnije i najsavremenije usluge, kao što je to slučaj u velikim zdravstvenim centrima u svijetu. Naša intencija je da građanima Bosne i Hercegovine omogućimo kompletno liječenje u našoj zemlji, bez potrebe za izmještanje na liječenje izvan BiH. U toku proteklih sedam godina značajno smo proširili paletu usluga koje se pružaju u KCUS-u, na svim klinikama. S pravom možemo reći da smo vodeća zdravstvena ustanova u BiH, sa izvrsnim stručnjacima i najsavremenijom medicinskom opremom“– izjavila je prof.dr Izetbegović.

KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAEVU

Pošaljite upit