Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST NAJSAVREMENIJA NEUROHIRURŠKA TEHNOLOGIJA NA KCUS PRVI PUT PRIMJENJEN ROBOTSKI ASISTIRANI SISTEM

Početna » SAOPĆENJE ZA JAVNOST NAJSAVREMENIJA NEUROHIRURŠKA TEHNOLOGIJA NA KCUS PRVI PUT PRIMJENJEN ROBOTSKI ASISTIRANI SISTEM

SAOPĆENJE ZA JAVNOST NAJSAVREMENIJA NEUROHIRURŠKA TEHNOLOGIJA NA KCUS PRVI PUT PRIMJENJEN ROBOTSKI ASISTIRANI SISTEM

Klinika za neurohirurgiju KCUS uvela je u upotrebu najsavremeniju neurohiruršku tehnologiju, iznimno korisnu za obavljanje najkompleksnijih operativnih zahvata mozga i kičme. Riječ je o upotrebi egzoskopa – robotski asistiranog sistema (RoboticScope®) koji uključuje robotsku „ruku“, sistem sa 3D kamerom visoke rezolucije i digitalnim ekranom na glavi (Head-Mounted Display).

Ovaj sistem predstavlja najveće tehnološko dostignuće u oblasti mikroneurohirurgije. Primjenom egzoskopa timovi neurohirurga KCUS-a danas su uspješno uradili dvije izrazito kompleksne operacije mozga i kičme, čime je KCUS zvanično prva ustanova u Bosni i Hercegovini koja je počela s primjenom ove sofisticirane tehnologije.

Operativne timove predvodili su doc. dr Ibrahim Omerhodžić i dr.Almir Džurlić, uz asistenciju mladih doktora Bekira Rovčanina i Anesa Mašovića, te anesteziologa dr.Enise Bejtić Čustović i dr.Lejle Dreca, instrumentarke Senije Karahmet i tehničara Beris Kurspahić uz ostali tim klinike.

„Robotski sistem je od velike važnosti za kompleksne operacije na mozgu i kičmi. To je sistem vizualizacije koji zamjenjuje tradicionalnu kombinaciju fiksnih okulara i mikroskopa sa ekranom montiranim na glavu, robotskom rukom i kompletnim sistemom digitalnih kamera. Kao rezultat ove napredne tehnologije, neurohirurg je u mogućnosti da zadrži svoje najvažnije instrumente – ruke i fokusira oči na hirurško polje“ – ističu neurohirurzi KCUS-a.  

Naglašavaju da je neurohirurgija kao jedna od najsofisticiranijih grana medicine zahtijeva konstantnu edukaciju i napredovanje, kako bi se obezbijedio najbolji mogući tretman najkompleksnijih neurohirurških operacija kod naših pacijenata.

„Veoma smo sretni i zadovoljni  da smo uz pomoć menadžmenta KCUS uspjeli organizirati operacije najmodernijom robotskom tehnologijom. Zahvaljuju firmama Medical Innovation Solutions i BHS Technologies za mogućnost korištenja opreme. U narednim danima planiramo nove zahvate, koje će raditi timovi kolega“ – kazali su.

Generalna direktorica KCUS-a, prof.dr Sebija Izetbegović istakla je da KCUS u svim oblastima svoga rada prati promjene na svjetskom zdravstvenom planu, te da su inovacije sastavni dio plana i programa rada ove ustanove.Uvođenje najsavremenije neurohirurške tehnologije, jedna je od novina kojom je Neurohirurgija napravila novi iskorak u liječenju bolesnika.

 „Pravac našeg djelovanja uvijek ide ka unaprijeđenju zdravstvenih usluga u svim sferama rada, kako bismo pacijentima pružili najefikasnije i najsavremenije usluge, kao što je to slučaj u velikim zdravstvenim centrima u svijetu. Naša intencija je da građanima Bosne i Hercegovine omogućimo kompletno liječenje u našoj zemlji, bez potrebe za izmještanje na liječenje izvan BiH. U toku proteklih sedam godina značajno smo proširili paletu usluga koje se pružaju u KCUS-u, na svim klinikama. S pravom možemo reći da smo vodeća zdravstvena ustanova u BiH, sa izvrsnim stručnjacima i najsavremenijom medicinskom opremom“– izjavila je prof.dr Izetbegović.

KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAEVU