Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

Adaptacija intenzivnog odjela

Adaptacija intenzivnog odjela

Sarajevo, 24.avgust 2021.godine

KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

KLINIKA ZA BOESTI SRCA, KRVNIH ŽILA I REUMATIZAM DOBILA NAJSAVREMENIJI INTENZIVNI ODJEL

ZNATNO UNAPRIJEĐENE USLUGE BORAVKA I LIJEČENJA

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu završen je projekat kompletne adaptacije Odjeljenja intenzivne njege Klinike za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam, čime su omogućeni najsavremeniji uslovi liječenja i boravka izrazito teških bolesnika sa kardiovaskularnim oboljenjima.

Prema riječima šefa Klinike, mr.sci.dr. Aldena Begića ovo je prvi put od kada je izgrađena zgrada Klinike, da je urađena kompletna adaptacija Odjeljenja intenzivne njege čija površina iznosi 300 m2, sa 16 bolesničkih kreveta.

Adaptacijom je obuhvaćena kompletna rekonstrukcija odjeljenja sa izvođenjem građevinskih i građevinsko – zanatskih radova, od renoviranja stropa, podnih obloga, zamjene unutrašnje i vanjske stolarije, do molersko farbarskih i keramičkih radova. Zamijenjena i obnovljena mašinska, hidro i elektroinstalacija. Posebno značajno je što je  okviru rekonstrukcije  izvršena i nabavka najnovije medicinske opreme, čime smo uz stručni kadar pozicionirani na nivo najsavremenijih koronarnih intenzivnih njega u Europi i svijetu“ – ističe dr.Begić.  

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti i invaliditeta u svijetu od kojih svake godine umire više od 18 miliona stanovnika. Od posebnog javnozdravstvenog značaja je visoki udio ovih bolesti u obolijevanju radnoaktivne populacije, jer su među najčešćim uzrocima radne nesposobnosti, smanjenja produktivnosti i kvalitete života.

Dr. Begić naglašava da Klinika za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam svaki dan u sedmici 24h neprekidno vrši prijem i tretman pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom iz KS, SBK, ZDK i BPK kao i upućene pacijente iz obližnjih zdravstvenih ustanova RS.

„Povećan je i broj usluga za naše pacijente. U prvih 7 mjeseci ove godine hospitalizirano je preko 2.200 pacijenata, urađeno 1.300 kateterizacija, 356 pPCI. U Savjetovalištu je pregledano više od 14.000 pacijenata. Ehokardiografskih pregleda je bilo 3.100, Color Doppler pregleda 2.500“ – naveo je dr.Begić. 

Generalna direktorica KCUS-a, prof.dr.Sebija Izetbegović ističe da kardiovaskularne bolesti u velikoj mjeri pridonose povećanju troškova zdravstvene zaštite predstavljajući ekonomsko opterećenje za svaku zemlju i njen socioekonomski razvoj. 

Svi projekti u Kliničkom centru realiziraju se planski i strateški, uz prethodno analiziranje dešavanja na globalnom zdravstvenom planu. Porast broja oboljelih od kardiovaskularnih bolesti bitan je pokazatelj da u ovu oblast moramo ulagati, u smislu unaprijeđenja usluga i stvaranja najsavremenihih uslova liječenja i boravka bolesnika. Na taj način jačamo zdravstveni sistem, čime se stvaraju svi uslovi za liječenje natežih oboljenja, bez potrebe za izmještanje bolesnika izvan Bosne i Hercegovine. Izvanredno stručno osposobljen kadar kao i unaprijeđenje uslova boravka u toku liječenja preduslov su jakog zdravstvenog sistema. Ogroman posao je na nama, pogotovo uzme li se u obzir činjenica da sam naslijedila cca 104 miliona KM gubitka u KCUS-u 2016.godine kao i devastirane kliničke prostore i ekstremno zastarjelu i neservisiranu opremu. Više puta sam naglašavala da su uslovi boravka bolesnika ali i uslovi rada uposlenika KCUS-a bili ispod ljudskog i profesionalnog nivoa.  Osim toga KCUS je u toku 2020.godine, gotovo cijelu godinu bio jedina ustanova koja je hospitalizirala i liječila najteže Covid 19 bolesnike, uz sve ostale usluge tercijarnog niovoa koje bolesnici mogu dobiti samo u KCUS-u. Klinika za bolesti srca, krvnih žila i reumatizam neprekidno je zbrinjavala pacijente sa kardiovaskularnom patologijom i u vrijeme pandemije prouzrokovane virusom COVID-19. To znači  da su i svi Covid 19 pozitivni bolesnici dobili uslugu kateterizacije kao i stentiranja ali i bypass ukoliko je postojala potreba za tom uslugom. Popunjenost Klinike u proteklom periodu je preko 88%. U toku adaptacije Intenzivnog odjela,  Klinika  je radila u punom kapacitetu. Danas je predviđeno smještanje bolesnika u nove adaptirane prostorije. Zahvaljujem se bolesnicima i uposlenicima na strpljanju koje su pokazali u toku izvođenja radova “ – kazala je prof.dr.Izetbegović.

PRESS KCUS