Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

Demanti

Početna » Demanti

Demanti

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

Klinika za infektivne bolesti KCUS

DEMANTI

Kantonalni zastupnik Elmedin Konaković ponovo pokazuje elementarno nepoznavanje funkcionisanja zdravstvenih ustanova u toku pandemije.

Tvrdnja da Klinika za infektivne bolesti KCUS jedina u regiji ne zbrinjava COVID pacijente je najbolji dokaz toga. Ljekari Klinike za infektivne bolesti su jedini u KS koji se bave hospitalizacijom i tretmanom COVID pozitivnih pacijenata, skupa sa kolegama internistima, anesteziolozima i ljekarima drugih specijalnosti. Najbolji dokaz tome je da je 99% svih pacijenata u Kantonu Sarajevo koji su morali biti bolnički zbrinuti od strane navedenih ljekara.

Kao posljedica toga tri ljekara i 13 medicinskih sestara Klinike za infektivne bolesti su bili zaraženi Corona virusom, a neki su još na bolovanju.  Poseban dokaz nepoznavanja zdravstvenih prilika je taj što Klinika za infektivne bolesti i dalje jedina u Kantonu Sarajevo zbrinjava pacijente koji trebaju infektološki nadzor i tretman: hepatitise, meningitise, sepse, endokarditise te pacijente sa HIV-AIDS. Pored pacijenata iz Kantona Sarajevo na usluzi je i za zbrinjavanje svih teških slučajeva iz Unsko-Sanskog, Srednje-Bosanskog, Zeničko-Dobojskog te  Bosansko-podrinjskog kantona. 

Iskreno se nadamo da će u skorije vrijeme i infektolozi Opće Bolnice “Prim.dr Abdulah Nakaš” početi da se bave pacijentima sa Corona virusom, jer su nažalost jedini, ne u regiji nego možda i u svijetu, koji se ne bave ovakvim pacijentima. Kako nastupajući period jeseni i zime donosi različite vrste respiratornih infekcija pored Corona virusnih to će biti prilika i za angažman i nekih JZU u KS koji  svo vrijeme borbu protiv aktuelne pandemije  gledaju putem TV ekrana.

Šef Klinike za infektivne bolesti

Doc. dr. Rusmir Baljić