Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

KCUS: Potvrđen novi soj korona virusa kod 15 testiranih građana

Početna » Novosti » KCUS: Potvrđen novi soj korona virusa kod 15 testiranih građana

KCUS: Potvrđen novi soj korona virusa kod 15 testiranih građana

Na Kliničkoj mikrobiologiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je otkriveno prisustvo novog soja virusa SARS- CoV -2. Od 18 testiranih uzoraka novi soj virusa potvrđen je kod 15 građana, a na osnovu podataka molekularne epidemiološke situacije na globalnom nivou, procijenjeno je da se radi o britanskom soju. 

Prema riječima šefice OJ Klinička mikrobiologija, prof.dr. Amele Dedeić – Ljubović uzorci koji su uključeni u ovo pilot testiranje zaprimljeni su 24. i 25. februara 2021. godine u Laboratorij za molekularnu dijagnostiku virusa KCUS-a.

„Uzorci su probrani na osnovu visokog pozitiviteta za prisustvo SARS-CoV-2  i sa različitih lokaliteta. S odručja Kantona Sarajevo uzeti su uzorci iz općina Stari Grad (3 uzorka), Centar (2 uzorka), Novi Grad (3 uzorka), Ilidža (3 uzorka) i Vogošća (4 uzorka). S područja Unsko – sanskog kantona uzorci su uzeti u Bihaću (1 uzorak) i Cazinu (2 uzorka). Standardni soj koji potiče iz Wuhana, detektovan je kod preostala 3 od 18 testiranih uzoraka (po jedan iz Starog Grada, Ilidže i Vogošće)“ – kazala je prof. Dedeić -Ljubović.

Varijante SARS-CoV-2 definisane su specifičnim asortimanom mutacija, od kojih su mnoge od relativnog značaja, kako za evoluciju virusa tako i za javno zdravlje. Direktorica Dijagnostičkih disciplina KCUS-a, prof.dr.Sandra Vegar –Zubović ističe de se, sa naučnog gledišta, u fokusu interesa nalaze tri varijante virusa koje karakteriše brže širenje.

„To su varijanta početno identificirana u UK (B.1.1.7), varijanta koja potiče iz Južne Afrike (B.1.351) i varijanta brazilskog porijekla (B.1.1.28). Za sve ove tri varijante virusa zajedničko je prisustvo najznačajnije N501Y mutacije koja utiče na receptor- vezujuću domenu S virusnog proteina. Virus se svojim S proteinom spaja sa specifičnim celularnim receptorom što mu omogućava prodor u humanu ćeliju tokom infekcije. Otkrivena mutacija N501Y potencijalno omogućava čvršću vezu virusa sa receptorima humanih ćelija.  Bitno je napomenuti da svi rutinski real-time RT-PCR testovi koji se izvode u KCUS- OJ Klinička mikrobiologija detektuju gene koji nisu obuhvaćeni mutacijama, što nam omogućava otkrivanje kako početnih (Wuhan), tako i varijantnih loza SARS-CoV-2. To se dodatno potvrdilo i ovim testiranjem“ – izjavila je prof.dr.Vegar -Zubović.

Generalna direktorica KCUS-a, prof.dr.Sebija Izetbegović ističe da najnoviji rezultati testiranja pokazuju  da su nove varijante SARS-CoV-2, koje dijele najznačajniju- N501Y mutaciju, u velikoj mjeri zastupljene i cirkulišu na područuju Bosne i Hercegovine.

„U posljednjih nekoliko dana zabilježen je znatan porast broja Covid-19 bolesnika, a trenutno u Izolatoriju imamo 90 hospitaliziranih. Kapacitet izolatorija na Podhrastovima je 105 bolesničkih kreveta. Najnoviji podaci govore da u narednih nekoliko dana možemo očekivati i dodatni porast oboljelih. Svjesni ozbiljnosti situacije danas smo održali hitnu sjednicu Kriznog štaba KCUS-a na kojoj smo donijeli niz bitnih odluka u cilju unaprijeđenja rada i poboljšanja postojećih usluga. Jedna od današnjih odluka je formiranje respiratornog centra sa 40 bolesničkih kreveta u krugu KCUS-a, u zgradi stare Hirurgije. Na ovaj način ćemo proširiti kapacitete za srednje teško bolesne u izolatoriju Podhrastovi, dok će izrazito teški bolesnici za koje je neophodna invazivna respiratorna potpora biti hospitalizirani u novom respiratornom centru u krugu KCUS-a.  Ovakva organizacija rada olakšaće i našim ljekarima u smislu brže komunikacije, a shodno multidisciplinarnom pristupu u liječenju korona bolesnika. Planiramo da se radovi na opremanju respiratornog centra završe tokom vikenda, kako bismo početkom naredne sedmice premjestili bolesnike, medicinsku i dijagnostičku opremu. Treći val korona virusa mogao bi biti i najteži do sada,  s obzirom da je zabilježena mutacija virusa, koji  je po pisanjima stranih medija znatno zarazniji a pacijenti imaju dosta teže kliničke slike. U ovakvim uslovima moramo unaprijed razmišljati i poduzeti apsolutno sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili naše građane. Svjesni smo i činjenice da su građani umorni od maski i konstantnih epidemioloških mjera, ali do dolaska vakcine moramo biti strpljivi. Svako popuštanje mjera moglo bi imati nesagledive posljedice po zdravlje svih nas. Osoblje KCUS-a će požrtvovano i predano raditi za dobro naših pacijenata“ – poručila je prof.dr.Izetbegović.

                                                                                       PRESS KCUS