Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

KCUS jedini u BiH nabavio ultrazvučnu biomikroskopsku sondu za prednji segment oka

Početna » Novosti » Klinika za očne bolesti » KCUS jedini u BiH nabavio ultrazvučnu biomikroskopsku sondu za prednji segment oka

KCUS jedini u BiH nabavio ultrazvučnu biomikroskopsku sondu za prednji segment oka

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu

Klinika za očne bolesti

Saopćenje za javnost

KCUS jedini u BiH nabavio ultrazvučnu biomikroskopsku sondu za prednji segment oka

Na Klinici za očne bolesti KCUS počela je dijagnostika tumora prednjeg segmenta oka. KCUS je nabavio UBM (ultrazvučnu biomikroskopsku) sondu od 50 MHz. Zahvaljujući ovoj sondi Klinika za očne bolesti prva je u BiH koja radi ovu vrstu dijagnostike.

Prema riječima prof. dr. Amile Alikadić Husović, šefice Klinike za očne bolesti danas će biti pregledani pacijenti kod kojih ranije nije bilo moguće uspostaviti dijagnozu.

Ultrazvučna biomikroskopija je posebna vrsta pregleda prednjeg segmenta oka i svih promjena koje se nalaze u ovom dijelu oka. Neophodna je za dijagnostiku svih vrsta tumora i cista. Ona nam pomaže da razlikujemo benigne od malignih promjena. Pomoću nje možemo pratiti da li se one uvećavaju, smanjuju i kada je vrijeme za hirurški tretman. Zahvaljujući menadžmentu KCUS ranije je kupljen najnoviji UZ aparat i dvije sonde. Ova treća sonda nam je donirana”, rekla je prof. dr. Alikadić Husović.  

Ističe da je Klinika za očne bolesti jedina u regiji koja posjeduje sve tri sonde za UZ oka. Na Klinici je trenutno u toku edukacija doktora. 

Prof. dr. Dželaludin Junuzović, direktor hirurških disciplina naglašava da je obaveza svih zdravstvenih radnika kontinuirano praćenje stručnih i tehnoloških dostignuća.

„ Zbog nepostojanja adekvatnih uslova i potrebne opreme za rad u KCUS, naši ljekari ranije nisu mogli iskoristiti svoja znanja u punom kapacitetu. Uvodimo novine na svim klinikama, a Klinika za očne bolesti samo je jedna u nizu, na kojoj su vidljive pozitivne promjene. Novim UZ aparatom i sondom omogućeno je uspostavljanje dijagnoze kod pacijenata kod kojih to do sada nije bilo moguće“, rekao je prof. dr. Junuzović.

Kako kaže prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS, Klinika za očne bolesti napredovala je radu u odnosu na raniji period.

Opredjeljenje ovog menadžmenta je napredak i unaprjeđenje zdravstva u svim oblastima našeg rada. Jedini način za postizanje ovog cilja je stručno usavršavanje i nabavka nove opreme, zahvaljujući kojima idemo u korak sa globalnim promjenama na polju medicine. KCUS se uspješnim  projektima stručnošću i kvalitetom zdravstvenih usluga izborio za respektabilnu reputaciju izvrsnog zdravstvenog centra, u regionu i šire“, izjavila je prof. dr. Izetbegović.

                                                                                                       PRESS KCUS