Search
Close this search box.

OTVORENO PISMO JAVNOSTI

Početna » OTVORENO PISMO JAVNOSTI

OTVORENO PISMO JAVNOSTI

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo po ko zna koji put obmanjuje javost!

U svom obraćanju na N1 televiziji 25.03.2021. godine Ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof.dr. Haris Vranić izjavio je kako je Krizni štab popunjen „reprezentativnim kadrom“, a da je otvoren „za svaki vid saradnje sa KCUS“.

Informiranosti radi, želimo upoznati javnost,  da je upravo Ministar zdravstva  KS iz članstva  Kriznog štaba isključio predstavnika KCUS-a.

Javno pitamo  Ministra zdravstva  KS da kaže koga iz KCUS-a  i na koji način je pozivao da pristupi radu Kriznog štaba KS? 

Da li je zvaničnim putem tražio predstavnika KCUS-a koji bi učestvovao u radu Kriznog štaba i dao smjernice za rješavanju najtežih slučajeva oboljelih od Covid-19?

Ministar zdravstva se poziva na „reprezentativnost“ članova Kriznog štaba, rekavši da je ispunio sve kriterije propisane zakonom i medicinskom strukom.

Želimo da znate da je „vodeći“ infektolog u Kriznom štabu KS, istovremeno  i uposlenik Opće bolnice,  a od februara 2021. godine radi bez licence.  Iz obraćanja je jasan motiv angažmana Ministra zdravstva KS u  Kriznom štabu, kada je rekao: „Ne bih sebe dovodio u situaciju da budem glavni krivac za sve živo, a da nemam naknadu“.

Zadnja naknada je isplaćena za mjesec februar ove godine u iznosu 200,00 KM.

U ovom obraćanju ponavlja diskriminirajući stav prema KCUS-u  u odnosu na druge zdravstvne institucije u KS-u , kada kaže: „U narednom periodu ćemo popuniti i Opću bolnicu  i Dom zdravlja povlačenjem kadrova s Biroa“. Zanimljivo je da su tu planirani vozači i drugo osobolje, a ne samo zdravstveni radnici, što je inače praksa i stav ove Vlade i Ministra zdravstva KS.

Sada , kada je evidentna katastrofalna situacija sa COVID 19, za koju su odgovorni Ministar zdravstva KS, Krizni štab i Vlada KS, nedopustivo je da odgovornost prebacuju na KCUS.

KCUS je  jedina ustanova, koja zbrinjava cijelo vrijeme pandemije najteže pacijente i nije učestvovao u kreiranju i radu ovog Kriznog štaba.

                                                  KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU

Pošaljite upit