Search
Close this search box.

KCUS: Uspješno urađena operacija kod Covid pozitivnog pacijenta – Pacijentu prethodno odbijen tretman u Općoj bolnici Abdulah Nakaš

Početna » Novosti » KCUS: Uspješno urađena operacija kod Covid pozitivnog pacijenta – Pacijentu prethodno odbijen tretman u Općoj bolnici Abdulah Nakaš

KCUS: Uspješno urađena operacija kod Covid pozitivnog pacijenta – Pacijentu prethodno odbijen tretman u Općoj bolnici Abdulah Nakaš

KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU

KLINIKA ZA OPĆU I ABDOMINALNU HIRURGIJU

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

KCUS: Uspješno urađena operacija kod Covid pozitivnog pacijenta

Pacijentu prethodno odbijen tretman u Općoj bolnici Abdulah Nakaš

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu urađena je prva operacija kod Covid pozitivnog pacijenta. Nakon što su u Općoj bolnici Abdulah Nakaš odbili pružiti tretman dvadesetpetogodišnjem H.H. iz Sarajeva, on je uspješno operisan na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju KCUS.

Riječ je o operaciji slijepog crijeva, koja spada u sekundarni nivo abdominalne hirurgije, ali je uslijed činjenice da mu je usluga uskraćena na pripadajućem nivou zdravstvene zaštite pacijent operisan i zbrinut na tercijarnom nivou u KCUS.

Pacijentu H.H. urađen je PCR test u Domu zdravlja, 24.jula, na osnovu kojeg je utvrđeno da je pacijent Covid pozitivan. Narednog dana pacijent se javlja u Opću bolnicu  zbog jakih bolova i sumnje na akutnu upalu slijepog crijeva (crvuljka), nakon čega biva upućen u KUM KCUS-a.

Po dolasku u KUM KCUS-a urađen je CT abdomena, te je shodno radiološkom nalazu koji je ukazivao na suspektne znakove upale slijepog crijeva, pacijent upućen na u Opću bolnicu na dalji tretman, shodno složenosti zdravstvenih tegoba.

26. jula  pacijent se ponovo javlja u Opću bolnicu zbog istovjetnih tegoba, uz koje i laboratorijski nalazi ukazuju na porast  uplanih parametara krvi (CRP). I usprkos jasnim pokazateljima da se radi o upali slijepog crijeva, pacijent se ponovo upućuje u KCUS gdje je indiciran hitni operativni tretman. 

Prema riječima ljekara Klinike za opću i abdominalnu hirurgiju KCUS stanje pacijenta je trenutno stabilno i on se liječi u posebnom izolacionom odjelu, uz strogo poštivanje mjera zaštite bolesnika i uposlenika.

„Iako slijepo crijevo spada u sekundarni nivo abdominalne hirurgije, s obzirom da je pacijent dva puta upućivan u KCUS iz Opće bolnice Abdulah Nakaš odlučili smo operisati mladića i poštedjeti ga daljih bolova koje je trpio. Pacijent je došao sa nalazima koji su jasno ukazivali na upalu slijepog crijeva, te je odmah po prijemu indiciran hitni operativni tretman, koji je urađen u sali za Covid pozitivne bolesnike. Postoperativni oporavak ide u skladu s postojećim protokolima, a s obzirom na prisustvo virusa u dalji tok  liječenja uključen je multidisciplinarni tim ljekara“ – kazali su iz Hirurškog tima Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju.

Hirurški tim ljekara koji su operisali bolesnika činili su dr. Pušina Sadat, dr. Šukić-Karalić Ramajana, dr. Bajramagić Salem. Anesteziološki tim činili su dr. Enida Halvadžija i dr. Naza Mulagić, uz asistenciju instrumenarke Elme Ajkunić i instrumentara Elvedina Druškića.

KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU

Pošaljite upit