Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

KCUS je, nakon izricanja socijalne mjere Općinskog suda u Sarajevu,  privremeno vratio na posao prof. dr. Kemala Dizdarevića

Početna » KCUS je, nakon izricanja socijalne mjere Općinskog suda u Sarajevu,  privremeno vratio na posao prof. dr. Kemala Dizdarevića

KCUS je, nakon izricanja socijalne mjere Općinskog suda u Sarajevu,  privremeno vratio na posao prof. dr. Kemala Dizdarevića

KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU

Saopćenje za javnost

KCUS je, nakon izricanja socijalne mjere Općinskog suda u Sarajevu,  privremeno vratio na posao prof. dr. Kemala Dizdarevića, do okončanja parničnog postupka koji je u toku. Sud je cijenio da su razlozi donošenja privremenog rješenja izdržavanje maloljetnih članova porodice.

Ljekari kao i ostalo osoblje Klinike za neurohirurgiju prinuđeni su ispoštovati privremenu mjeru, mada su duboko razočarani Odlukom Općinskog suda u Sarajevu. Ljekari sa Klinike za neurohirurgiju rekli su da će svi dati otkaz ako se prof. Dizdarević vrati na posao.   

KCUS je u prethodnom periodu informisao javnost da je Kemal Dizdarević već ranije dobijao otkaz ugovora o radu kojem su prethodili disciplinski postupci.

U vrijeme generalnog direktora prof.dr. Farisa Gavrankapetanovića u periodu 2008. – 2012.,izrečene su dvije disciplinske i novčane kazne.

U vrijeme  generalnog direktora prof. dr. Damira Aganovića 2012. – 2014., prof. dr. Kemal Dizdarević je dobio otkaz ugovora o radu 29. maja 2014. godine.

U vrijeme direktora prof. dr. Rusmira Mesihovića prof. dr. Kemalu Dizdareviću je na uštrb Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju (Klinika je ostala bez opekotinske sale i 21-og kreveta), Upravni odbor KCUS  formirao je posebnu organizacionu jedinicu koja tada dobija naziv Klinika za neurohirugiju I – što je sve protiv Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, a čime je devastirana Klinika za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju – Odjel za opekotine.

Posljedni otkaz Ugovora o radu prof. Dizdarević dobio je 26. oktobra 2018. godine.

Osnov za otkaze ugovora o radu kao i disciplinske postupke su:

  • Nesavjesno, neblagovremeno i nemarno izvršavanje radnih obaveza kojim su prouzrokovane štetne posljedice po KCUS;
  • Povreda medicinske etike;
  • Fizički sukobi sa radnim kolegama;
  • Rad u privatnoj praksi, ilegalno, bez saglasnosti poslodavca što je protivno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH:

U prilog gore navedenom govori činjenica da je prof. dr. Dizdarević od zasnivanja radnog odnosa 1994. godine do danas protiv KCUS vodi 10 tužbi.

PRESS KCUS