Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST : KCUS je ponosni partner Olimpijade mladih u Sarajevu

Početna » Najave » SAOPĆENJE ZA JAVNOST : KCUS je ponosni partner Olimpijade mladih u Sarajevu

SAOPĆENJE ZA JAVNOST : KCUS je ponosni partner Olimpijade mladih u Sarajevu

KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU

KCUS je ponosni partner Olimpijade mladih u Sarajevu

Prof.dr.Izetbegović:Navijam  za mlade iz BiH, a svim učesnicima želim sreću i fer takmičenje

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ponosni je partner najvećeg sportskog događaja za mlade, Evropskog omladinskog  olimpijskog festivala – EYOF, koji će se održati u periodu od 09. do 16.februara 2019.godine.

Za potrebe održavanja ovog događaja u pripravnosti će biti pojačani timovi ljekara na KCUS, posebno na hirurškim klinikama na kojima se zbrinjavaju lomovi i sportske povrede.

Direktor Hirurške discipline KCUS, prof.dr.Dželaludin Junuzović ističe da je Klinika ugentne medicine potpuno opremljena svim potrebnim lijekovima i opremom, te stručnim timovima ljekara i medicinskog osoblja.

„EYOF je veliki događaj i za očekivati je da postoji mogućnost povreda učesnika i posjetioca. Internistički i Hirurški odjeli Klinike urgentne medicine, na koju se prvobitno dovoze povrijeđeni, biće u pripravnosti i raditi u pojačanim kapacitetima. Naše Operacione sale sa timovima ljekara za intervenciju u slučaju težih povreda, također su poptuno spremne“ – kazao je prof.dr.Junuzović.

U KCUS je urađen i plan reorganizacije rada svih Klinika u vrijeme održavanja EYOF-a.  Osim što su pojačani timovi ljekara i medicinskog osoblja, u okviru pripremnih aktivnosti određen je i poseban protokol rada, kako ne bi ispaštali redovni pacijenti, te kako bi se normalno odvijale sve dnevne aktivnosti.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović ističe da je ova Ustanova u potpunosti spremna odgovoriti zahtjevima eventualnog zbrinjavanja i liječenja velikog broja učesnika i posjetilaca tokom održavanja Evropskog omladinskog omlimpijskog festivala.

„Ponosni smo što smo partneri u održavanju najvećeg zimskog sportskog događaja nakon Olimpijade održane 1984.godine u Sarajevu. Da se ovo dešavalo 2016.godine, kada sam preuzela KCUS, ne bismo mogli prihvatiti da budemo zdravstvena podrška EYOF-a, jer tada nismo zatekli ni najosnovnije materijale za rad u KCUS. Zahvaljujući predanom radu u protekle tri godine, nabavci nove dijagnostičke i terapijske opreme, renoviranju pojedinih klinika i kompletnoj reorganizaciji rada, spremni smo odgovoriti najvišim zahtjevima predstojećeg Festivala. Zimski sportovi sa sobom nose i određeni stepen povećano rizika od povreda. KCUS će u periodu održavanja EYOF-a normalno raditi i sa redovnim bolesnicima. Dokazali smo da smo  ustanova od povjerenja, u kojoj rade izrazito stručni ljekari i medicinsko osoblje, zbog čega i jesmo zdravstvena podrška svim velikim događajima u BIH. Učesnicima želim puno sreće i da iz Sarajeva ponesu samo najljepše uspomene. Naravno, moji favoriti za osvajanje medalja su mladi bh.sportisti kojima želim što više osvojenih medalja na predstojećim takmičenjima“ – izjavila je prof.dr.Izetbegović.

PRESS KCUS