Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

INFORMACIJA ZA JAVNOST – NEDOSTATAK CITOSTATIKA

Početna » Novosti » INFORMACIJA ZA JAVNOST – NEDOSTATAK CITOSTATIKA

INFORMACIJA ZA JAVNOST – NEDOSTATAK CITOSTATIKA

Imajući u vidu učestale Upite pacijenata i medija obavještavamo javnost da smo nažalost trenutno suočeni s problemom nedostataka određenih lijekova, uslijed čega privremeno nismo u mogućnosti pružiti kontinuiranu terapiju onkološkim pacijentima, ali KCUS  radi sve što je u našoj moći da se taj problem riješi.

Napominjemo da KCUS ne nabavlja citostatike nego je nabavka i plaćanje ovih, najčešće izuzetno skupih i rijetkih lijekova,  u nadležnosti Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH.

Klinička apoteka KCUS-a na osnovu zahtjeva klinika koje apliciraju onkološke lijekove dostavlja potrebe za citostaticima ZZORFBIH, u čijoj nadležnosti je sama nabavka citostatika. ZZORFBIH nakon provedene procedure javne nabavke vrši kontinuiranu nabavku na osnovu potpisanih Ugovora sa dobavljačima.

Proizvođači i dobavljači citostatika često na globalnom tržištu imaju nedostatak lijekova, te samim tim i kasni isporuka u FBiH, a  posljedično i u  KCUS.

Iz svega navedenog se vidi da je nedostatak citostatika hronični višeslojni problem.

Želimo naglasiti i da se uporedo vode pregovori i stručne konsultacije vezano za probleme zdravstvenog sistema, posebno problemi nabavke lijekova i citostatika, kako bismo to sistemski riješili.

                      PRESS KCUS