Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

U KCUS održano predavanje „Duboka moždana stimulacija“

Početna » Novosti » Disciplina za nauku i nastavu » U KCUS održano predavanje „Duboka moždana stimulacija“

U KCUS održano predavanje „Duboka moždana stimulacija“

U saradnji Discipline za nauku i nastavu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Memorial Healthcare Group doc. dr. Gulsah Ozturk, ljekara specijaliste neurohirurgije održano je stručno predavanje na temu „Duboka moždana stimulacija – DBS“. Ovo predavanje je samo jedno u nizu stručnog usavršavanja našeg medicinskog osoblja.

Dr. Ozturk se bavi isključivo hirurškom intervencijom DBS, mikrovaskularnom dekompresijom, distonijom i sl. Predavanje je od izuzetnog značaja i doprinosi podizanju svijesti o Parkinsonovoj bolesti.

Prema riječima dr. Ozturk, duboga stimulacija mozga je hirurška intervencija, kojom se pomoću impulsa struje stimuliše mozak i mijenja se njegova elektronska struktura. Ova operacija uglavnom je namjenjena kod pacijenata koji imaju Parkinsonovu bolest.

„Parkinsonova bolest ima čitavu grupu simptoma, kao što je tremor, usporeno kretanje, nepravilan hod i neželjeni pokretni kod pacijenata. Od ove bolesti mogu oboljeti mlađi i stariji pacijenti. Pretežno oboljevaju oni starije životne dobi. DMS najviše pomaže pacijentima koji pate od tremora, jer im se nakon ovog zahvata poboljšava kvalitet života“, rekla je Ozturk.

Dr. Ozturk napominje da svaki pacijent oboljeo od Parkinsonove bolesti nije kandidat za ovaj način hirurške intervencije (DBS).

Dr. sci. med. Nevena Mahmutbegović, sa Klinike za neurologiju je istakla da je Parkinsonova bolest jedna od najčešćih degerativnih bolesti i (DBS) predstavlja okosnicu u liječenju ove dijagnoze.

„ Procijenjuje se da u BiH oko 5.000 osoba boluje od Parkinsonove bolesti, ali nažalost, nemamo jedinstveni registar oboljelih. To nije samo bolest starih ljudi, nego i mladih, te je neopohodno naći onaj tretman koji će ostvariti najbolje rezultate u liječenju“, navela je dr. sci. med. Mahmutbegović.

PRESS KCUS