Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST – NEDOSTATAK CITOSTATIKA

Početna » Novosti » SAOPĆENJE ZA JAVNOST – NEDOSTATAK CITOSTATIKA

SAOPĆENJE ZA JAVNOST – NEDOSTATAK CITOSTATIKA

Na Klinici za onkologiju KCUS-a zbrinjavaju se najteži onkološki bolesnici s područja Federacije Bosne i Hercegovine, za čije liječenje se primjenjuju savremeni onkološki protokoli koji zahtijevaju savremene i skupe lijekove – citostatike.

Nažalost, trenutno smo suočeni s problemom nedostataka određenih lijekova, uslijed čega privremeno nismo u mogućnosti pružiti kontinuiranu terapiju onkološkim pacijentima, ali KCUS  radi sve što je u našoj moći da se taj problem riješi.

Napominjemo da KCUS ne nabavlja citostatike nego je nabavka i plaćanje ovih, najčešće izuzetno skupih i rijetkih lijekova,  u nadležnosti Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBIH.

Klinička apoteka KCUS-a na osnovu zahtjeva klinika koje apliciraju onkološke lijekove dostavlja potrebe za citostaticima ZZORFBIH, u čijoj nadležnosti je sama nabavka citostatika. ZZORFBIH nakon provedene procedure javne nabavke vrši kontinuiranu nabavku na osnovu potpisanih Ugovora sa dobavljačima.

Proizvođači i dobavljači citostatika često na globalnom tržištu imaju nedostatak lijekova, te samim tim i kasni isporuka u FBiH, a  posljedično i u  KCUS.

Iz svega navedenog se vidi da je nedostatak citostatika hronični višeslojni problem.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu uvijek poduzima sve aktivnosti u okviru svojih dužnosti i obaveza, poštujući zadate rokove,  kako ni u jednom trenutku ne bi došlo do nestašice lijekova.

Shodno zakonskim i važećim propisima očekujemo isporuku neophodnih lijekova, te smo  uvjereni da u ZZORFBIH imaju opravdan razlog za nedostatak citostatika, kao i da čine maksimalne napore da u što skorijem vremenskom roku nabave sve potrebne lijekove i citostatike.  Trenutno bilježimo nedostatak sljedećih citostatika:

  • Metotreksat amp.
  • Alimta amp.
  • Irinotekan amp.
  • BCG amp. i
  • Taksol amp.

KCUS je poduzeo sve u okviru  svojih nadležnosti kako bismo što prije prevazišli postojeće poteškoće. Nažalost, naše mogućnosti su ograničene jer smo samo dio karike zdravstvenog sistema.

Želimo naglasiti i da se uporedo vode pregovori i stručne konsultacije vezano za probleme zdravstvenog sistema, posebno problemi nabavke lijekova i citostatika, kako bismo to sistemski riješili.

                      PRESS KCUS