Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

Ministar zdravstva KS, dr. Enis Hasanović posjetio KCUS

Početna » Vijesti » Ministar zdravstva KS, dr. Enis Hasanović posjetio KCUS

Ministar zdravstva KS, dr. Enis Hasanović posjetio KCUS

Ministar zdravstva KS, dr. Enis Hasanović posjetio je KCUS i obavio razgovor sa dr. Pilavom, v.d. generalnim direktorom KCUS-a. Ministar Hasanović istakao je da će u narednom periodu nastojati kadrovski ojačati zdravstvene ustanove Kantona Sarajevo, što je prioritet kada je u pitanju unaprijeđenje zdravstvenog sistema i kvalitete usluga.

U saradnji sa zdravstvenim ustanovama planiramo se bazirati na specijalizacije iz oblasti u kojima bilježimo deficit kadra. Specijalizacije će se raspisivati shodno realnim pokazateljima, a trenutno bilježimo značajan deficit u oblasti patologije i pedijatrije. U toku su i konkursne procedure za prijem medicinskog i nemedicinskog kadra u više zdravstvenih ustanova, između ostalih i u KCUS-u. Uveli smo i sistem elektronskih uputnica, a od MEDIT-a ćemo zatražiti da kroz sistem omoguće i isporuku nalaza putem vibera, kako bismo olakšali pacijentima da ne moraju ići u KCUS po rezultate pretraga koje su uradili. Poteškoće s kojima se suočavamo svakodnevno uspješno prevazilazimo, uspješnom komunikacijom i saradnjom sa zdravstvenim ustanovama. Zdravstveni sistem je oblast u kojoj se mora kontinuirano raditi, sarađivati i dogovarati se . Održani  sastanak jedan je u nizu koje smo realizirali u cilju unaprijeđenja kvalitete usluga“ – izjavio je ministar Hasanović. 

Prema riječima v.d. direktora KCUS-a, u prvom tromjesečju ove godine zabilježen je značajan porast broja dijagnostičkih laboratorijskih usluga ali i u svim ostalim disciplinama, na nekim klinikama i do 20% u odnosu na isti period prošle godine.

Svakodnevno se u KCUS-u uradi veliki broj različitih dijagnostičkih analiza, a u protekla tri mjeseca na Radiologiji  bilježimo  porast usluga za 12,5 % u odnosu na isti period 2023.godine.  Porast usluga bilježimo i u oblasti Interventne radiologije 12,7%, ali i u okviru Mikrobiologije, Biohemije i Imunologije. Nažalost, poteškoće se javljaju kada je u pitanju Klinička patologija, gdje imamo značajan porast zahtjeva za patohistološkim analizama. Zbog nedostatka kadra, ali i realnih mogućnosti tehničke prirode, bilježimo duže čekanje na određene nalaze.“ – kazao je dr. Pilav.

Na sastanku je prisustvovala i v.d. direktorica Dijagnostičkih disciplina KCUS-a, dr. Sabina Prevljak jer je jedna od tema razgovora bila i unapređenja rada klinika u okviru ove dicipline. Zahtjeva za dijagnostičkim analizama, posebno kada je riječ o patohistološkim i visokosofisticiranim radiološkim analizama, se nažalost značajno povećao, zbog povećanog broja oboljelih od najtežih malignih oboljenja.

Na kraju su istakli da intenzivno rade na rješavanju ovog problema u saradnji sa ministarstvom, Univerzitetom u Sarajevu i drugim zdravstvenim institucijama.

PRESS KCUS-a