Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

Održana komemoracija prof. dr. Kemalu Čustoviću

Početna » Vijesti » Održana komemoracija prof. dr. Kemalu Čustoviću

Održana komemoracija prof. dr. Kemalu Čustoviću

U Amfiteatru KCUS danas je održana komemoracija povodom smrti prof. dr. Kemala Čustovića.

Prof. dr. Kemal Čustović rođen je 24. decembra 1937. godine u Beogradu. Početkom Drugog svjetskog rata sa roditeljima se preselio u Sarajevo.

Nakon završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja, upisuje Medicinski fakultet u Sarajevu, gdje je diplomirao 1962. godine.

U Celju u Sloveniji završava dvije godine specijalizacije iz Opšte hirurgije, a zatim nastavlja u Sarajevu, gdje 1970. godine polaže specijalistički ispit.

Iste godine započeo je specijalizaciju iz neurohirurgije, koju završava 1974. godine ispred Komisije u Beogradu. Akademsku karijeru započeo je kao asistent na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Doktorat je odbranio 1988. godine, a tokom svog radnog vijeka bio je šef Odjeljenja za intenzivnu jedinicu neurohirurgije. Tokom svih godina rada usavršavao se u regionalnim centrima u inostranstvu.

Tokom opsade Sarajeva pored rada u KCUS pomagao je i u zbrinjavanju neurohirurških pacijenata u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. Povodom 110 godina KCUS primio je priznanje za poseban doprinos unapređenju hirurgije. U penziiju je otišao kao profesor i šef Klinike za neurohirurgiju KCUS.

KCUS