Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

Svjetski dan hemofilije

Početna » Novosti » Svjetski dan hemofilije

Svjetski dan hemofilije

Svjetski dan hemofilije je globalni zdravstveni događaj koji se svake godine obilježava 17. aprila, a koji je pokrenula Svjetska federacija hemofilije (WHF), sa namjerom da pokrene poziv vlastima i kreatorima lokalnih politika za pružanje boljeg liječenja i skrbi uz promovisanje bolje kontrole kao i prevencije hemofilije.

Hemofilija je rijetka bolest, naslijeđeni poremećaj zgrušavanja krvi uzrokovan nedostatkom faktora VIII i proteina faktora IX (faktori potrebni za zaustavljanje krvarenja /zgrušavanje krvi), što dovodi do produženog krvarenja. Iako se ljudima svih rasa i nacionalnosti može dijagnosticirati hemofilija, vjerojatnije je da će muškarci biti pogođeni jer je bolest povezana s X kromosomom. Bez adekvatnog liječenja profilaksom rezultira oštećenjem zglobova, životom sa boli i invaliditetom.

Od 1989. godine skupine pacijenata širom svijeta svake godine obilježavaju Svjetski dan hemofilije 17. aprila kako bi podigle svijest i razumijevanje hemofilije i drugih poremećaja krvarenja. Datum je izabran u čast osnivača WFH Franka Schnabela, koji je rođen tog dana.Svjetski dan hemofilije ima za cilj: Promovisati važnost poduzimanja koordiniranih i usklađenih akcija za postizanje vizije “Liječenje za sve”.

Tema događaja ove godine je “Jednak pristup za sve: prepoznavanje svih poremećaja krvarenja”. Vizija “Liječenja za sve” jeste svijet u kojem svi ljudi s nasljednim poremećajima krvarenja imaju pristup adekvatnoj zdravstvenoj skrbi, bez obzira na vrstu poremećaja krvarenja, spol, dob ili mjesto stanovanja.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Klinika za hematologiju i Centar za hemofiliju KCUS kontinuirano rade sa oboljelim od hemofilije i drugih koaguloapatija u skladu sa recentnim evropskim i svjetskim standardima u dijagnostici i liječenju.