Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

Na KCUS prvi put urađena Hassab operativna procedura

Početna » Novosti » Na KCUS prvi put urađena Hassab operativna procedura

Na KCUS prvi put urađena Hassab operativna procedura

KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU

Klinika za abdominalnu hirurgiju

Saopćenje za javnost

Na KCUS prvi put urađena Hassab operativna procedura

Na Odjelu za gastrointestinalnu hirurgiju Klinike za abdominalnu hirurgiju KCUS po prvi put urađena je Hassab operativna procedura. Ona je urađena kod šezdesetodevetogodišnje pacijentice, koja je nakon što se oporavila puštena kući.

Šef Odjela za gastrointestinalnu hirurgiju prim. dr. Nedžad Firdus ponosan je na  uspjeh ljekarskog tima koji uradio ovu operaciju, a na čijem je čelu bio mr. dr. Adi Mulabdić.  

Kako kaže mr. dr. Mulabdić, zahvaljujući menadžmentu KCUS i rukovodstvu Klinike abdominalni hirurzi  sada imaju priliku uraditi operacije koje se do sada tehnički nisu mogle realizovati.

Prvi put do sada uradili smo devaskularizaciju distalnog jednaka i želuca, koja je inicirana u slučajevima ponovljenih krvarenja iz varikoziteta jednjaka zbog posljedica portalne hipertenzije i ciroze. Nažalost, portalna hipertenzija i ciroza su najčešće posljedica hepatitisa i alkohola. Posljedično česta su ozbiljna krvarenja iz jednaka. Varikoziteti jednjaka tehnički su svedeni u domen endoskopskih procedura i to kolege sa Klinike za gastroenterohepatologiju odlično rade i imaju nekoliko modaliteta kojima mogu kontrolisati krvarenje iz donjeg dijela jednjaka. Međutim, u slučaju ove pacijentice iscrpljene su sve endoskopske metode i odlučili smo se za ovu proceduru. Ona podrazumijeva uklanjane slezene, podvezivanje krvnih sudova za dvije trećine želuca i za donjih šest – sedam centimetara jednjaka. Uz ovo, uradili smo i transekciju jednjaka i incidencu krvarenja iz ovog organa sveli smo na minimum“, pojasnio je mr. dr. Mulabdić.  

Direktor hirurških disciplina prof. dr. Dželaludin Junuzović  napominje da je hirurška disciplina potpuno reorganizovana tokom protekle tri godine.

„ Uveli smo veliki broj novih hirurških procedura. Pridržavamo postojećih medicinskih protokola i procedura, zahvaljujući čemu smo uspjeli smanjiti i procenat bolničkih infekcija, te općenito poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga“, rekao je prof. Junuzović.

Generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović ističe da je KCUS ustanova, ona koja treba pružiti finalno rješenje problema pacijenata.

„Kontinuirano radimo na stručnom usavršavanju uposlenika i praćenju najnovijih tehnoloških dostignuća. Prvi smo u BiH po stručnosti i visoko sofisticiranoj opremi. Svakodnevno radimo na širenju spektra usluga koje se pružaju bolesnicima. Naši hirurzi i ljekari svih specijalnosti rade odličan posao. Ponosni smo na veliki broj uspješnih operativnih zahvata na svim hirurškim klinikama i na realizaciji brojnih novih metoda u ovoj disciplini“ , istakla je prof.dr.Izetbegović.