Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

KCUS I OVE GODINE AKTIVNO UČESTVUJE U OBILJEŽAVANJU SVJETSKOG DANA HIV/AIDS-a

Početna » Vijesti » KCUS I OVE GODINE AKTIVNO UČESTVUJE U OBILJEŽAVANJU SVJETSKOG DANA HIV/AIDS-a

KCUS I OVE GODINE AKTIVNO UČESTVUJE U OBILJEŽAVANJU SVJETSKOG DANA HIV/AIDS-a

Rad na podizanju svijesti i prventivnim mjerama traje tokom cijele godine

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i ove godine obilježio je Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a, u okviru čega je održano niz aktivnosti u cilju edukacije i jačanja svijesti protiv ove opake bolesti.

Aktivnosti su sprovedene u organizaciji Klinike za infektivne bolesti, čiji ljekari su održali edukativna predavanja za srednjoškolce dvije sarajevske škole, studente Medicinskog fakulteta UNSA i Visoke zdravstvene škole UNSA.

Predavanja su održali dr. Velida Mulabdić, dr. Hrvo Semir i dr. Ahmed Velić.

Klinika za infektivne bolesti KCUS je u saradnji sa partnerskim organizacijama, Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine, Partnerstvo za zdravlje i BoHeMSA realizirala dobrovoljno testiranje i savjetovanje na HIV i Hepatitis B i C uz podjelu promotivno-obrazovnog materijala. Građani su imali priliku besplatno se testirati na jednom od tri punkta, i to shopping centar Alta, shopping centar  Importane i Sarajevo City Centar (SCC). 

Decembar je mjesec obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, ali rad ljekara i medicinskog osoblja na podizanju svijesti o ovoj opakoj bolesti kontinuirano traje tokom cijele godine. Podizanjem svijesti i preventivnim mjerama direktno se utiče na smanjenje broja novooboljelih.

                                                                                                             PRESS KCUS