Navigacija Zatvori
Zatvori
Search
Close this search box.

Na KCUS operisan dječak sa kompleksnim prelomom desnog kuka

Početna » Novosti » Klinika za ortopediju i traumatologiju » Na KCUS operisan dječak sa kompleksnim prelomom desnog kuka

Na KCUS operisan dječak sa kompleksnim prelomom desnog kuka

KLINIČKI CENTAR UNIVERZITETA U SARAJEVU

Klinika za ortopediju i traumatologiju

Saopćenje za javnost

Na KCUS operisan dječak sa kompleksnim prelomom desnog kuka

Na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS nedavno je operisan četrnaestogodišnji dječak Eldar Pediša iz Sarajeva. Dječak je hospitaliziran na KCUS zbog kompleksnog preloma desnog kuka. Prije dolaska na KCUS dječak je pregledan dva puta u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. Prvi put nakon pregleda upućen je na kućno liječenje, a tek 11-ti dan na drugom pregledu iz ove zdravstvene ustanove sugerisan je odlazak na KCUS.

Prema riječima dječakove majke Nisvete Topalović Pediša, dječak se 8. februara povrijedio u školi na času tjelesnog odgoja. Topalović Pediša razočarana je odnosom ljekara u Općoj bolnici koji nisu na vrijeme dijagnosticirali povredu kuka.

U roku od sat vremena od povrede otišli smo u Opću bolnicu. Tamo je mog sina pregledao prof. dr. Ismet Gavrankapetanović. On je rekao da se uradi RTG snimak koljena i to je očigledno bilo pogrešno. Trebalo je snimiti kuk, to ga je i boljelo. Kada smo se vratili sa snimanja dočekao nas je dr. Semin Bečirbegović koji pregledao snimak i konstatovao da nema loma i on je upućen na kućno liječenje i mirovanje. Međutim, mog sina je i dalje boljelo. Nakon tri dana javila sam se u Dom zdravlja i tražila uputnicu za bolnicu, ali mi je doktor nije mogao dati, jer je na nalazu pisalo da miruje 10 dana. Bol nije prestajala i ja sam nakon 11 dana ponovo otišla u Dom zdravlja i tek tada dobila uputnicu za Opću bolnicu. Tamo ga je pregledao dr. Srećko Džikić i uputio ga da snima kuk. Dijagnosticiran je prelom desnog kuka i upućeni smo na KCUS, gdje smo evo 23 dana“, rekla je majka Topalović Pediša.

Toplović Pediša zahvalila se kompletnom medicinskom timu Dječijeg odjela na Klinici. 

Ovo je prvi put da je moj Eldar od rođenja u bolnici. Nisam očekivala ovako dobre uslove na Klinici zbog nekih negativnih objava u medijima. Pozitivno sam iznenađena stanjem na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS. Hvala svima“, poručila je Topalović Pediša.

Dječaka Eldara operisao je medicinski tim na čijem je čelu dr. Mehmed Jamakosmanović, šef Dječijeg odjela na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS. Operacija je prošla bez komplikacija i uskoro se očekuje da će dječak biti pušten na kućno liječenje.

Radi se o vrlo složenoj povredi vrata femura, koja nije česta kod djece. Ovakva povreda kuka nosi određene dugoročne rizike za tzv. preživljavanje glave femura. Pacijent je primljen u bolnicu. Uradili smo CT i dobili dodatne podatke o prelomu i urađena je operacija. Zadovoljni smo sa postoperativnim oporavkom. Ono što je važno je da su stvoreni svi preduslovi da krajnji ishod liječenja bude odličan“ naveo je dr. Jamakosmanović.     

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju prof. dr. Đemil Omerović, zadovoljan je radom Dječijeg odjela na Klinici za ortopediju i traumatologiju.

Sretan sam što smo pomogli dječaku Eldaru. Na Klinici za ortopediju i traumatologiju uposlen je vrhunski tim ortopeda. Radi se kontinuirana edukacija kadra. Operativni program i rad nikad nije doveden u pitanje. Uvodimo mlade kolege u operativni program i nastojimo biti najbolja podrška u njihovom stručnom usavršavanju. Na čelu Dječijeg odjela je dr. Jamakosmanović koji je vrhunski dječiji ortoped“ – naveo je prof. dr. Omerović.

 Generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović naglasila je da Klinika za ortopediju ima novi i uhodan sistem rada, uz redovno odvijanje operativnog programa, gdje važe ista pravila za sve pacijente.

„Ponosni smo na ortopede KCUS-a. Rade predano, timski i odgovorno. Svi pacijenti su jednaki, imaju ista prava, pružaju im se kvalitetne usluge. Naši ortopedi su stručno osposobljeni za sve operativne zahvate, po čemu postaju prepoznatljivi u regiji. Stručna suradnja kao i njihovi međusobni odnosi sad su na zavidnom nivou“, – izjavila je prof. dr. Izetbegović.

                                                                                                         PRESS KCUS